• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik u Beogradu: Nema slobode bez države

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Republika Srpska ideja slobode srpskog naroda kroz vijekove.

"Ta ideja je uvijek podrazumijevala da Srbi imaju svoju državu. Nema slobode bez države i to su Srbi kroz istoriju naučili veoma dobro", rekao je Dodik u Beogradu na prijemu povodom proslave Dana Republike Srpske i 24 godine od donošenja prvog Ustava Srpske.

On je istakao da borba srpskog naroda za slobodu nikada nije bila borba da drugi budu neslobodni.

"Na tim idejama nastala je i Republika Srpska, koja je prilikom raspada bivše Jugoslavije bila tu. Drugi su smatrali da ne treba da bude formirana, a kada je već formirana i kada je pokazala da može da iznese rat, teško vrijeme primjene mirovnog sporazuma i poslijeratne izgradnje, onda su pokušali da joj kažu da je slučajna", naveo je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska uporno pokazivala svoju sposobnost da egzistira, da izađe iz tih teških vremena još jača, jer je u bazi njenog formiranja isključivo težnja srpskog naroda za slobodu.

"Republika Srpska nije nastala da bi drugi bili neslobodni. Republika Srpska je danas mjesto slobode za sve ljude različitih vjera i nacija koji prihvataju i žele da u njoj egzistiraju i grade svoj život", rekao je Dodik.

U ideji stvaranja Srpske, kaže Dodik, bila je težnja srpskog naroda na prostoru BiH da se odbrani od najezdi rehabilitovanih ideja ustaštva i osmanlija.

"Mnogi će iz međunarodne zajednice reći da je to prošlost, ali kod nas to živi snažno i jako, jer je ono što smo gledali kroz Aliju Izetbegović i ono je on nudio bilo poziv za ono što danas možemo da vidimo u Siriji kroz izgradnju `Islamske države`", rekao je Dodik.

On je istakao da čitanje "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića, kao program Bošnjaka toga vremena, bilo savim dovoljno da se formira Republika Srpska i brani srpski narod.

Podsjetivši da su Srbi su prihvaliti Dejtonski mirovni sporazum u koga su unijeli svoju teritoriju i suverenost, Dodik je naveo da je BiH sastavljena i da nije nosilac izvornog suvereniteta, već su to entiteti.

"Za nas je jedina iskrena i prava politika - politika slobode za naš narod, a nju možemo da odbranimo i još više razvijeno i učvrstimo da imamo našu državu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska je država, a BiH predstavlja tek međunarodno priznanje i međunarodne granice po Dejtonskom mirovnom sporazuma i sva vlast države i njenih organa pripada entitetima.

On kaže da su intervencionizam i nasilje okupacionih snaga u BiH nakon Dejtonskog sporazuma pokušali da promjene tu stvar i izgrade unitaristički i centalistički koncept BiH, što je neminovno značilo gubitak prava Republike Srpske, a to znači i gubitak slobode za srpski narod.

"Za nas je sloboda privilegija. Od ideje slobode i suštine srpske države Republike Srpske ne možemo da odustanemo, jer to znači da nas tamo neće ni biti", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska, koju su osporavali svi osim Srba, bila spremna i sposobna da gradi prijateljstva sa drugima, a veliko prijateljstvo i razumijevanje sa ruskim narodom i ruskog državom joj pomaže i daje snagu da može da iznese mnoge izazove koji su pred njima.

"Samo zahvaljujući intervenciji Rusije kroz Savjet bezbjednosti nismo dobili odluke koje bi poništile Republiku Srpsku i zato smo zahvalni ruskoj državi i ruskom narodu", rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH u sebi neće moći da iznese nametnutu priču o državnosti, dodajući da je Srpska okrenuta Srbiji i da vjeruje u njenu snagu.

"Srbija se pokazuje kao regionani faktor mira i bezbjednosti. Takva nam Srbija treba. Da se pita Republika Srpska, davno bi bila integrisana", poručio je Dodik.

Ističući da nijedna imperija nije opstala na silu, Dodik je naveo da je BiH slučajnost. "Bošnjacima želim sve dobro, ali im neću nikada dozvoliti da uzmu našu slobodu", rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska danas živi slobodno i odbija sve nametnute odluke. "Davno smo naučili da visoki predstavnik više ne može da odlučuje u ime nas... Ne možemo da dozvolimo da nam stranci kreiraju našu političku budućnost", rekao je Dodik.

Prijemu, koji je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji povodom Dana Republike Srpske i obilježavanja 24 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, prisustvovale su brojne zvanice među kojim NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Skupštine Srbije Maja Gojković, te ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Svečanosti su prisustvovali i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, te predstavnici diplomatskog kora i brojne ugledne ličnosti iz svijeta politike, privrede, nauke, kulture i umjetnosti Srbije i Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE