• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Ivanić: Održavanje referenduma neophodno

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik RS ‪Milorad Dodik‬ za održavanje je referenduma o Danu Republike do šestog mjeseca ove godine, dok ‪član predsjedništva BiH Mladen Ivanić‬ smatra da bi se o tom pitanju trebalo odlučivati nakon oktobarskih izbora

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da prije juna treba obezbijediti da bude održan referendum o Danu Republike, iako postoje mišljenja da to bude poslije izbora.

Dodik je istakao da postoji jedno opšte mišljenje da je referendum, kao odgovor na pitanje, potreban.

"Mislim da bi za ukupan razvoj situacije bilo dobro da to uradimo što je moguće prije i da to nikome ne bi moglo da napravi politički problem", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, poslije sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Dodik je rekao da je zadovoljan uspjehom današnjeg sastanka sa Ivanićem i da je njihov zajednički stav da ovakve sastanke treba održavati češće, te da ne bi trebalo da prođe ovoliko vremena da nemaju koordinaciju i komunikaciju.

"Mogli smo na sastanku da čujemo viđenja o istim pitanjima i mislim da znamo na koji način ćemo se kretati dalje", dodao je Dodik.

Za političku situaciju u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je obilježavaju političke razlike između dva politička bloka, što je legitiman politički pristup.

"Sve legitimne političke partije, pogotovo parlamentarne, imaju pravo da izražavaju i osmišljavaju politiku kako misle da treba i da je tako i upražnjavaju. U tom pogledu razgovarali smo o potrebi da kontinuirano nastavimo održavati sastanke na najvišem nivou lidera stranaka u vezi sa Danom Republike i Odluke ustavnog suda BiH", istakao je Dodik.

On je podsjetio na raniji uspješni sastanak, te ukazao na neophodnost nastavka razgovora o toj temi.

"Očigledno je da naša politika u vezi sa donošenjem zakona o Ustavnom sudu ostaje ista, ali treba primijetiti da nije prošao taj prijedlog zakona, koji je bio zajednički prijedlog svih političkih partija iz Republike Srpske, odnosno nije u proceduri u kojoj smo očekivali", objasnio je Dodik i dodao da i dalje ostaje isti pristup tom pitanju.

Dodik je naveo da je, poslije dužeg vremena, razgovarao sa Ivanićem o aktuelnim temama, političkim odnosima u Srpskoj i BiH.

"Republika Srpska je zainteresovana za razvoj pitanja na nivou BiH, evropske integracije i ono što je urađeno za aplikaciju za status ima našu podršku. Ali, tražimo da se mehanizam koordinacije usaglasi sa onim šta je dogovor i da se formalno sprovede, jer to do sada nije učinjeno, što može biti problem ukupnih odnosa na evropskom putu", objasnio je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da sastanke kao ovaj današnji, pored ranije iznesenih mišljenja i razlika, smatra najboljim putem da se gradi politička komunikacija i dijalog u Republici Srpskoj.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić saglasan je da narod u Srpskoj treba da odgovori da li je za to da 9. januar bude Dan Republike Srpske, ocijenivši da referendum te vrste ne može biti osporen.

"Moj stav je da bi bilo dobro da se taj referendum održi nakon izbora da bi se isključila bilo kakva manipulacija", naglasio je Ivanić i dodao da na političkim liderima ostaje da o tome razgovaraju.

On je istakao da danas nije govorio u ime Saveza za promjene, već kao član Predsjedništva iz Srpske.

Ivanić je ocijenio da nadležne institucije treba da razgovaraju jer je to značajno za Republiku Srpsku i njenu poziciju s obzirom na to da Srpska ima stabilnost i veoma dobru međunarodnu poziciju, a nema ni pretjeranih zahtjeva za ukidanje nadležnosti.

"Mi sami treba da držimo komunikaciju u tolerantnijim, normalnim okvirima svjesni činjenice da različito mislimo", kaže Ivanić, uvjeren da će sljedeći sastanak sa Dodikom biti održan relativno brzo.

Ivanić se nada da će taj sastanak biti održan u njegovim kancelarijama i da će se ova komunikacija nastaviti na jedan normalan način.

"Smatram da i Savjet ministara BiH treba da razgovara sa Vladom Republike Srpske i uvjeren sam da će, kada god bude poziva te vrste, reagovati ljudi iz Savjeta ministara BiH", dodao je Ivanić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE