• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanković: Potrebno novo vještačenje za Tomašicu

Autor mondo.ba

Vještak za sudsku medicinu Zoran Stanković rekao je danas na suđenju Ratku Mladiću u Hagu da je potrebno novo vještačenje tijela iz grobnice Tomašica kod Prijedora zbog nesaglasnosti koje je uočio u nalazima patologa optužbe.

  Stanković je ukazao da postoje neslaganja u nalazima vještaka optužbe za patologiju Džona Klarka i zapisnicima sa obdukcija koje su obavili patolozi iz BiH Durmišević i Sarajlić, navodeći desetak očiglednih primjera, među kojima i broj hitaca koji su pogodili tijelo.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alfonsa Orija u koliko bi slučajeva zbog tih razlika patolog odbrane došao do zaključka o uzroku smrti drugačijeg od Klarkovog, Stanković je odgovorio da to "zavisi od analize" koju će obaviti.

Stanković je objasnio da veliki broj pogodaka u glavu i grudni koš ubijenih, koji su konstatovani u izvještajima predstavlja uobičajeni nalaz kada je riječ o borbi ili egzekuciji.

On je osporio Klarkov nalaz da su sve žrtve bile u civilnoj odjeći, ističući da se na osnovu garderobe ne može utvrditi da li je neko borac ili ne.

"U julu 1992. godine Armija BiH još nije imala uniforme", rekao je Stanković.

On je doveo u pitanje i tvrdnju Klarka da su ekshumirani u Tomašici bili ubijeni u ljeto te godine, ističući da se višeslojna odjeća ne nosi u ljetnjim mjesecima i da "ne vidi zašto bi je nosili u julu".

Stanković će iskaz nastaviti sutra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE