• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Švicarci" cijeli dan blokirali banku

Autor mondo.ba

Rad poslovnice Hypo banke u Sarajevu juče je stotinjak članova "Švicarca" cijeli dan držalo u blokadi uplaćivanjem po deset i dizanjem po pet feninga. Najavljuju nastavak borbe - u Banjaluci.

Kako su i najavili, članovi Udruženja korisnika kredita “Švicarac” juče su u znak protesta “blokirali” rad poslovnice Hypo banke u Sarajevu uplatama, upitima i gužvom na pultovima. Na taj način su poslovnicu navedene banke maltene držali u blokadi cijelo radno vrijeme najavivši kako bi se ova akcija mogla proširiti cijeli Sarajevom, ali i čitavom zemljom, piše "Dnevni list".

"Ovo je odgovor Hypo banci, na njihovu obustavu izdavanje papirologije sudskim vještacima u predmetima UKK 'Švicarac' protiv Hypo banke. Oni imaju toliko slobode da ne poštuju sudske odluke, ne daju nečiju dokumentaciju po tužbi… Zbog toga mi na ovaj način pokazujemo kako se ne mogu ponašati na taj način, a mogu kazati kako je ovo tek prva u nizu akcija koja će uslijediti širom BiH", poručio je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita “Švicarac”. Dodaje kako će sljedeća akcija vrlo vjerojatno biti u Banjaluci.

Nastavak borbe

Stotinjak članova “Švicarca” rad poslovnice banke blokiralo je uplaćivanjem po 10 feninga na račun jednog korisnika na jednom, dizanjem po pet feninga na drugom, te raspitivanjem o mogućnosti dobivanja kredita na trećem pultu. Oni su, kako su i ranije tvrdili, nezadovoljni “samovoljom banke koja vrši oduzimanje nekretnina, blokadu računa korisnika kredita, jednostrano raskida ugovore o kreditu za sve one koji ne prihvaćaju tzv. Dodikove olakšice”. Ističući kako nikada neće odustati od borbe za svoja prava, poručuju kako ih Hypo banka na sve moguće načine pokušava “psihički ubiti”. Napomenimo kako su im u jučerašnjoj akciji podršku dali i članovi Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva” iz Srbije.

Uz ovaj protest, vrlo je važno naglasiti kako je Zastupnički dom Parlamenta FBiH na sjednici u utorak sa 79 glasova “za” i tek jednim suzdržanim prihvatio Nacrt zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima, što su članovi UKK “Švicarac” pozdravili.

Reakcija Hypo banke

Iz Hypo banke juče nisu davali izjave osim toga kako ne vide ništa sporno u spomenutim uplatama i isplatama.

Ono što takođe treba reći jeste kako je Hypo banka u BiH već je počela sa konverzijom kredita iz švicarskih franaka u domaću valutu. Ponudili su prebacivanje kredita u konvertibilne marke po trenutnom kursu, umanjenje za 30 posto, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i mogućnost produženja roka otplate. Njihovu ponudu do danas je kako se navodi u banci prihvatilo 3.100 klijenata u čitavoj BiH, što su “Švicarci” odbacili kazavši kako prema njihovim podacima to učinili samo uposlenici banke.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE