• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mediji u BiH sve manje slobodni

Autor SRNA

BiH se nalazi u padu kada je riječ o slobodi medija, koji su najviše izloženi političkim i ekonomskim pritiscima, istaknuto je danas u Banjaluci na debati "Medijske slobode u BiH u 2016. godini".

Osim što su izloženi političkim pritiscima i borbi za opstanak, predsjednik Udruženja "BH novinari" Milkica Milojević kaže da na medije vrše pritisak i vlasnici medija, koji su nakon političara najveći kršitelji novinarskih sloboda.

Ona je navela da slaba plaćenost, loši uslovi rada, obrazovanja i napredovanja, te razne vrste pritisaka značajno utiču na kvalitet novinarskog rada, ali da to ne treba biti opravdanje.

"Moramo da se borimo za kvalitet i u datim okolnostima pružimo što je moguće više na korist građana BiH", poručila je Milojevićeva.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić smatra da nema slobode medija u zemlji gdje najviši funkcioneri otvoreno vrijeđaju ili prijete novinarima.

On je pohvalio to što građani smatraju da novinari dobro rade svoj posao i što najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima, koje više od 70 odsto građana optužuju da vrše najveći pritisak i krše prava medija.

Predstavnik Fondacije "Fridrih Ebert" Tanja Topić kaže da istraživanja pokazuju da je BiH dostigla granicu zemalja koje se svrstavaju u djelimično slobodne, kada je riječ o medijskim slobodama.

Ona je ukazala da novinari nemaju prostora da se specijalizuju za pojedine oblasti niti redakcije imaju mogućnosti da usavršavaju novinare, te je prisutan veliki deficit u pogledu specijalizovanih novinara, kao i da se novinari nalaze u lošoj situaciji zbog niskih primanja.

Debatu, povodom Međunarodnog dana slobode medija, organizovali su Udruženje "BH novinari" - Klub novinara Banjaluka i Fondacija "Fridrih Ebert".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE