• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nastavak blokade Izetbegovićevih ideja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da će predstavnici iz Srpske nastaviti da blokiraju ideje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, "koji hoće sa Savezom za promjene da nametne bošnjačko uređenje"

 Dodik: Nastavak blokade Izetbegovićevih ideja Izvor: Anadolija/Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Dodik je ocijenio da je to, prije svega, neustavno i da se mora poštovati volja entiteta koji su ključni faktor u BiH.

"Ako Bakir Izetbegović misli da ćemo prećutati ili prepustiti njemu glavnu riječ u BiH, to je njegov problem. Republika Srpska ima autentičnu politiku koja se zasniva na Ustavu i Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu tvrdnju da je "glavna prepreka u procesima integracije BiH u EU odnos predsjednika Republike Srpske", Dodik je ocijenio da Izetbegović očigledno ima obavezu da brani premijera Turske u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Dodik je poručio da politika neoosmanizma, čiji je dio i Bakir Izetbegović, neće proći što se tiče Republike Srpske, te da Banjaluka i Srpska imaju svoje interese.

"Ponosan sam što je rekao da smo mi ti koji ne dozvoljavamo ono što Bakir hoće zajedno sa Savezom za promjene da uradi", rekao je Dodik.

On je konstatovao da je BiH teritorijalno integrisana, ali mentalno i politički potpuno podijeljena, te da interes Republike Srpske nije centralizovana BiH, već jaka Republika Srpska i BiH koja će biti u funkciji jake Srpske.

"Dejtonski sporazum je u više navrata kršio visoki predstavnik stvarajući iluziju da je moguće centralizovati BiH", podsjetio je Dodik.

Dodik je rekao da Savez za promjene nije reagovao na izjave Davutoglua u Banjaluci, kao ni na današnju izjavu Izetbegovića, te da je vladajuća koalicija u Srpskoj, iako nije većina na nivou BiH, imala mnogo jače argumente nego bilo koja većina na nivou BiH.

"U tom pogledu, bili smo davno spremni da riješimo pitanje mehanizma koordinacije, 'Sejdić-Finci' i druga pitanja, što je poznato i Evropi. Evropljani znaju da smo dali konstruktivna rješenja, ali ta konstruktivna rješenja ne mogu da razvale Bakira Izetbegovića i njegov interes koji ide za tim da nametne neki drugi koncept", rekao je Dodik.

On je istakao da je Izetbegović nastavio ideologiju svog oca da dnevno čita "Islamsku deklaraciju" i podržava vrijednosti koje je iznio Davutoglu u Banjaluci.

Dodik je rekao da je svečanosti otvaranja obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci prisustvovao isključivo poštujući vjernike i da nije htio da pravi skandal, iako je događaj bio takav da ga trebalo napustiti.

"Odlučio sam da poštujem vjernike, ali oni koji nisu poštovali vjernike bili su političari muslimani kao što je Davutoglu", kaže Dodik.

Davutoglu je izazvao incident u subotu, 7. maja, kada je na vjerskom skupu u dvorištu obnovljene banjalučke džamije izjavio da su Turci "bili ovdje", da su "sada ovdje" i da će "tu biti zauvijek", te je veličao Aliju Izetbegovića i "njegovo djelo".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Da, ostace Republika politicara i staraca. Mladi ce sebi traziti drzavu koja ce im dati sansu. Ovdje sansu imaju samo izabrani. Nazalost, od busanja u prsa, se ne zivi.

Goran

Dragi Mile pa je l ti stvarno mislis da narod jos uvijek vjeruje u tvoju pricu da si ti najveci branilac Republike Srpske a svi ostali su izdajnici. Meni se cini da si se ti bas prepao ovih protesta pa si krenuo opet po staroj provjerenoj metodi da neko napada RS a samo TI je mozes odbraniti. Koga vise briga i za Bakira i za tebe i za Bosica i za Cavica i Za Borenovica i za Djokica i za Pavica... Ovom jadnom narodu je do egzistencije i kako ce da prezivi, a to da li ce se ova drzava zvati Republika Srpska ili Republika Dembelija je totalno nebitno. Jadni su ljudi koji su nekoga izgubili u ratu ako ste vi, sadasnji politicari, branioci onog za sta su oni zivote dali...

vetgo

@Goran Bravo u jednom komentaru sve je rečeno potpuno isto mišljenje i ja imam volio bih samo da ovaj komentar pročitaju svi naši političari i vlast i opozicija i da shvate da narod koji izadje na proteste ne čini to da dovede opoziciju na vlast već da ukaže ovim našim umišljenim političarima da su prešli svaku mjeru

Gz

@Goran Alo "Scane" Republika Srpska bila, ostala i bice Republika Srpska. Tu tvoju Dembeliju ako zelis pravi tamo Bosni ili Fbih kako li je vec zovete. RS je svetinja politicari su prolazni

MONDO REPORTAŽE