• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH čeka dug put do EU

Ambasador Njemačke u BiH Joahim Šmit izjavio je da je BiH bliže EU nego prije nekoliko godina, ali je upozorio da je dug put do članstva u Uniji.

 BiH čeka dug put do EU Izvor: MONDO

"To se ne odnosi samo na mjerljive korake, provođenje nekih reformskih namjera koje EU traži na tom putu, već i političku kulturu u državi, što je, po meni, čak važnija stvar", rekao je Šmit za internet portal "Reci.ba".

Prema njegovim riječima, EU funkcioniše na razgovoru, spremnosti priznavanja drugog i, prvenstveno, na prihvatanju kompromisa kod spornih pitanja.

"Svako može sam da ocijeni u kojoj mjeri su te osobine izražene u BiH", rekao je Šmit.

Njemački ambasador ocjenjuje da je BiH u približavanju EU u nekim oblastima učinila napredak, dok je u nekim nazadovala.

"To se ne odnosi samo na političku klimu u državi. Uzajamno povjerenje i pronalaženje odluka u interesu građana su otežani", naveo je Šmit, ističući da Evropi za pregovore o potrebnim reformskim mjerama trebaju jasni partneri.

Podsjećajući da svaka zemlja regiona za priključivanje Uniji mora da ispuni svoju zadaću, Šmit je upozorio da takmičenje zemalja na tom putu ne smije da isključi regionalnu saradnju.

"U tom kontekstu ostale su mi u dobrom sjećanju nedavne izjave iz Beograda, Zagreba i Podgorice u kojima je izražena želja za miroljubivom, dobrostojećom i suverenom BiH kao susjedom u EU. Nijedna država neće moći da napreduje samo na osnovu toga što Brisel ne želi da ona zaostaje iza svojih susjeda", naglasio je Šmit.

Njemački ambasador poručio je građanima BiH da, u interesu poboljšanja životnog standarda, od političara koje su izabrali treba da zahtijevaju napredak potreban za približavanje EU.

"Odlučite se na idućim izborima za političare koji će unaprijediti BiH i kritički pratite njihov rad", upozorio je Šmit birače u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE