• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Rezultati popisa biće manjkavi

Autor SRNA

Premijer RS Željka Cvijanović zapitala je čemu služi popis ukoliko je on manjkav na takav način i da su odstupanja i do 10 odsto

  Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Sarajevu da će članove Komiteta Evropskog parlamenta za spoljne poslove (AFET) informisati o tome da za objavljivanje metodologije za obradu podataka popisa stanovništva iz 2013. godine nije dobijena saglasnost entiteta i da će institucije Srpske zauzeti stav o tome.

"Reći ću da to nije rezultat dogovora nego nametanja ili jednostranog odlučivanja. Smatramo da je to nekorektno i da nije dobro", rekla je Cvijanovićeva novinarima pred susret sa članovima AFET-a i dodala da je Srpska preko svojih predstavnika iznijela zamjerke.

Ona je istakla da žali što je uopšte priča o popisu došla ovdje gdje je došla i što je i u samom postupku sprovođenja popisa bilo toliko malverzacija i mahinacija.

"Nemoguće je da se jednom domaćinstvu ili na jednoj adresi prijavljuje po 20-30 ljudi. Izgleda da ni to nije bilo dovoljno, pa sada kod objavljivanja popisa oni koji nigdje u Evropi nisu rezidenti u BiH jesu", rekla je Cvijanovićeva.

Zapitala je čemu služi popis ukoliko je on manjkav na takav način i da su odstupanja i do 10 odsto.

"Riječ je o važnom statističkom dokumentu koji treba da posluži za planiranje u budućnosti, a polazite sa greškom od 10 odsto. Greške moraju da budu minimalne. Bojim se da će ovdje greška biti maksimalna", upozorila je Cvijanovićeva.

Ona je saopštila da će sa članovima AFET-a razgovarati o reformskoj agendi, ali da ne očekuje ništa posebno od današnjeg sastanka osim da se razmijene mišljenja.

Cvijanovićeva je navela da se, kada je riječ o mehanizmu koordinacije, nije došlo do kraja.

"Očekujem da ćemo doći do kraja u naredom periodu. Očekujem više sluha od svih da bude postignut dogovor koji zaista odražava ustavne nadležnosti. Bez toga nema kretanja dalje. Ne možemo da glumimo, moramo da prepoznamo šta nam je Ustav dao od nadležnosti i koji su nam onda zadaci proistekli iz svega toga. Tu se problem može riješiti ako ima dobre volje", smatra Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, na današnjem sastanku biće riječi i o socijalno-ekonomskim pitanjima, planovima i saradnji vlada.

Sastanku prisustvuje i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji prije susreta nije davao izjave. /kraj/ne/bm/da /foto/fono/

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Remi

Sramota. Kinezi popisu vise od milijardu stanovnika, a mi nismo ustanju ni nekoliko miliona.

MONDO REPORTAŽE