• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radovan neće Ričarda

Radovan Karadžić odbio je branioca kojeg mu je odredio Sud i vjerovatno neće biti spreman za nastavak suđenja 1. marta.

 Radovan neće Ričarda Izvor: MONDO

Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson je novinarima rekao da je Haškom tribunalu podnio zahtjev da britanski advokat Ričard Harvi bude izuzet iz procesa Karadžiću, prenio je AP.

Tribunal je imenovao Harvija za Karadžićevog branioca koji bi, u skladu sa odlukom pretresnog vijeća od 5. novembra, trebalo da preuzme potpuno zastupanje Karadžića samo ako se optuženi ne bude pojavio u sudnici na nastavku suđenja zakazanom za 1. mart iduće godine.

Robinson je kazao da Karadžić "nije istinski spreman da se vrati na sud 1. marta" .
Haški tribunal odbio je 23. novembra da optuženom Radovanu Karadžiću odobri ulaganje žalbe na odluku kojom mu je pretresno vijeće postavilo branioca, odbacivši kao "nejasne" i nedovoljne razloge koje je Karadžić naveo za ulaganje žalbe.

Karadžić je kao jedan osnov za žalbu naveo da je vijeće, donoseći odluku da mu postavi branioca, nasumično odredilo da je tri i po mjeseca dovoljno tom advokatu da se pripremi za vrlo obiman i komplikovan proces. Kao drugi osnov za žalbu, Karadžić je naznačio to što mu nije ponuđeno da sa spiska advokata koji rade pred Tribunalom odabere ime branioca.

Vijeće sudije Kvona u odluci je, međutim, naglasilo da ni jedno ni drugo navedeno pitanje nije u domenu odlučivanja optuženog i da ne kod nijednog nisu zadovoljeni uslovi za podnošenje žalbe.

Odlukom pretresnog vijeća, Karadžiću nije oduzeto pravo da se brani sam, na kojem on insistira od prvog pojavljivanja pred Tribunalom krajem jula prošle godine.

Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske počelo je pred Haškim tribunalom 26. oktobra uvodnom rječju optužbe. Karadžić je početak suđenja bojkotovao tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Pošto je tužilac Alan Tiger 2. novembra završio uvodnu riječ, sudije su tri dana kasnije donijele odluku da Karadžiću postave branioca i da suđenje bude nastavljeno 1. marta 2010, kako bi se braniocu dalo dovoljno vremena da se pripremi.

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE