• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić neće Ričarda, hoće Srbina

Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da mu umjesto Ričarda Harvija dodijeli branioca koji govori srpski jezik.

 Karadžić neće Ričarda, hoće Srbina Izvor: MONDO

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u petak od Haškog tribunala da mu dodijeli drugog branioca po službenoj dužnosti, umjesto britanskog advokata Ričarda Harvija.

Karadžić je u molbi sudskom vijeću naveo da bi rado radio sa nekim, sa kim dijeli "kulturno naslijeđe-tradiciju i jezik”, prenio je Rojters.

Sekretarijat Haškog tribunala imenovao je Harvija, shodno odluci sudskog vijeća, za Karadžićevog branioca po službenoj dužnosti, pošto nije želio da se pojavi na početku sudjenja krajem oktobra, navodeći da nije spreman.

Sudsko vijeće je u obrazloženju odluke o imernovanju branioca Karadžiću, navelo da će on, i pored imenovanja branioca "za ovu specifičnu situaciju", moći i dalje da "sam sebe zastupa po pitanjima kao što su podnošenje zahtjeva, odgovora na prijedloge tužilaštva i njegovo dalje pripremanje za suđenje.

"Ako Karadžić nastavi da bojkotuje sudjenje, koje je odloženo za 1. mart ili da na drugi način opstuira efikasno i pravično vođenje vog procesa, on će izgubiti pravo da sam sebe zastupa, više mu neće biti dozvoljena asistencija pravnog tima u pripremi odbrane i nametnuti branilac će preuzeti sveukupno zastupanje njega pred sudom", navodi se u odluci.

Ukoliko se, pak, Karadžić ne bude ovako ponašao, on će i dalje imati pravo da na suđenju sam sebe zastupa, a nametnuti branilac će prisustvovati procesu i ostati dostupan da se u njega uključi kad god sudsko vijeće to procijeni da je neophodno, napomenulo je sudsko vijeće.

Suđenje bivšem predsjedniku RS počelo je pred Haškim tribunalom 26. oktobra uvodnom rječju optužbe. Karadžić je početak suđenja bojkotovao tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Pošto je tužilac Alan Tiger 2. novembra završio uvodnu riječ, sudije su tri dana kasnije donijele odluku da Karadžiću postave branioca i da suđenje bude nastavljeno 1. marta 2010, kako bi se braniocu dalo dovoljno vremena da se pripremi.

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE