• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djevojčica iz Kladuše peta žrtva novog gripa

Četvorogodišnja djevojčica iz Velike Kladuše, koja je u petak uveče preminula u bolnici u Bihaću, bila je zaražena virusom H1N1

 Djevojčica iz Kladuše peta žrtva novog gripa Izvor: MONDO


Šefica Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravlje Federacije BiH (FBiH) Jelena Ravlija saopštila je u subotu naveče da je definitivno potvrđeno da je četvorogodišnja djevojčica iz Velike Kladuše, koja je prethodnu noć preminula u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, bila zaražena novim virusom gripa tipa A (H1N1), koji je i uzrokovao smrt.

Četvorogodišnja djevojčica iz Velike Kladuše sa teškim oblikom mentalne i fizičke retardacije i slabog imunološkog sistema primljena je na infektivno odjeljenje bolnice u Bihaću 1. decembra kada joj je dijagnostifikovana upala pluća, a brzi test na novi tip gripa bio je pozitivan.

Jasmina Cepić, vršilac dužnosti direktora kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, je izjavila da je dijete imalo problema sa disajnim organima što je dovelo do komplikacija.

Cepićeva je rekla da je po prijemu djeteta u bolnicu urađen test na novi grip, a nakon što je rezultat bio pozitivan, uključena je terapija tamifluom i antibiotikom.

"Dijete je imalo tešku hromozomopatiju i bilo je izrazito imuno insuficijentno", izjavila je Cepićeva novinarima, dodavši da je smrt nastupila usljed zatajenja disanja.

U FBiH su do danas laboratorijski potvrđena ukupno 372 slučaja obolijevanja od gripa tipa A (H1N1), od kojih su se četiri završila smrću. Jedan smrtni slučaj zabilježen je i u Republici Srpskoj.

"Aktivnost novog gripa lagano gubi na brzini, ali iskustva govore da se naredni talas može očekivati u narednim mjesecima", istakla je Ravlija gostujući u Dnevniku BHT-a.

Ona je upozorila da od novog gripa uglavnom obolijevaju mlađa lica, što je slučaj i u svijetu.

"Najveći broj laboratorijski potvrđenih starosti je od 20 do 64 godine, a onda slijedi grupa od sedam do 19 godina. Novi grip razlikuje se od sezonskog upravo po tome što su mu ciljna grupa mlađe osobe", istakla je Ravlija.

Prema njenim riječima, u situaciji da dođe do izrazitog povećanja oboljelih bilo na teritoriji neke opštine, kantona, škole ili kolektiva biće proglašena epidemija.

Ravlija je ponovila da se u FBiH u januaru očekuje vakcina protiv gripa tipa A (H1N1).

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE