• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski eksperti u BiH

Ekspertska grupa Evropske komisije doputovala je u BiH kako bi obavila uvid u ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima

 Evropski eksperti u BiH Izvor: MONDO


Ekspertska grupa Evropske komisije doputovala je u BiH kako bi ocijenila da li su ispunjeni svi uslovi za liberalizaciju viznog režima u pogledu bezbjednosti identifikacionih dokumenata, rečeno je Srni u Delegaciji Evropske komisije u BiH.

Portparol Delegacije Evropske komisije u BiH Zora Stanić rekla je da će ekspertska grupa do 10. decembra posjetiti lokalne MUP-ove u BiH kako bi se informisala o izdavanju biometrijskih pasoša i identifikacionih dokumenata.

Ona nije mogla da precizira kada će se i gdje predstavnici ove grupe obratiti medijima.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Siniša Macan izrazio je ranije očekivanje da će se članovi ekspertske grupe Evropske komisije uvjeriti da svi organi i institucije u BiH zaduženi za izdavanje identifikacionih dokumenata rade svoj posao u skladu sa propisima.

Macan je rekao da će članovi ekspertske grupe metodom slučajnog uzorka odrediti opštine koje će posjetiti tokom četvorodnevnog boravka u BiH kako bi se u direktnom kontaktu uvjerili na koji način službenici koji rade na izdavanju dokumenata obavljaju svoj posao.

"Oni provjeravaju da li službenici svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom, da li postoje procedure u slučaju eventualnih problema i neposredno se uvjeravaju da li su službenici dovoljno obučeni da izdaju dokumenta BiH", rekao je Macan.

Prema njegovim riječima, ekspertska grupa ne provjerava da li sistem tehnički radi, jer je potpuno nebitno da li je sistem potpuno informatizovan ili nije, već da li ti službenici znaju da primjenjuju procedure i propise.

"Što se tiče same vizne liberalizacije, nakon ovog procesa BiH će dobiti konačnu ocjenu o ispunjenosti uslova iz bloka jedan. Vjerovatno eksperti Evropske komisije više neće dolaziti zbog toga i dalje će biti sve stvar politike", naveo je Macan.

U BiH je do sada izdat 22.941 biometrijski pasoš i zaprimljeno oko 26.000 zahtjeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE