• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sazvao sastanak o SSP-u

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik RS Milorad Dodik sazvao je za nedjelju sastanak s predstavnicima vlasti i poljoprivrednih proizvođača kako bi zauzeli stav o SSP

 Dodik sazvao sastanak o SSP-u Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Predsjednik RS Milorad Dodik sazvao je za nedjelju sastanak s predstavnicima vlasti i poljoprivrednih proizvođača kako bi zauzeli stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27.juna.

Vlast Republike Srpske je dosad tvrdila da je protiv adapatacije tog sporazuma na način kako je predložena, jer bi to Srpskoj donijelo ogromne štete , do 150 miliona KM godišnje, a nije dogovoren mehanizam kako da se one nadoknade.

"Ako se nađe taj mehanizam, i to ne samo jednokratno, već bar u pet godina, neće biti problema", rekao je ranije Dodik ponovivši da postoji neprincipijelnost Evrope koja želi da pomogne Hrvatskoj da svoju nekonkurentnu robu u EU može da plasira bez carina u BiH.

Predsjednik Srpske je napomenuo i da bez obzira na primjedbe Republike Srpske na SSP, to ne znači i 'ne' evropskom putu i dogovoru o ovom pitanju. Dodik je na sastanak pozvao predstavnike Srpske u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore Republike Srpske, te Spoljnotrgovinske komore BiH.

Poziv je upućen i predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, Udruženja povrtara i Udruženja voćara Republike Srpske.

Borenović: Ne idemo na sastanak

Predstavnici Partije demokratske progresa (PDP) neće se odazvati sutrašnjem sastanku koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kako bi zauzeli stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27.jula.

Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da ne vidi razlog zašto bi bilo ko od njih išao na sastanak kod Dodika, koji ima političku mogućnost da provjeri stav s ključnim predstavnicima vlasti u Srpskoj, u kojoj nema nikoga iz PDP-a.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske treba da sublimira stavove svojih ministarstava i svih drugih nadležnih o tom dokumentu, a u skladu s tim stavom će se, kaže, ponašati i drugi predstavnici Srpske, pa i srpski član Predsjedništva BiH iz Mladen Ivanić.

"Odgovornost je na Dodiku i vladajućim stranakama u Republici Srpskoj da daju stav o adaptaciji SSP-a. Nakon toga neka ga saopšte ili lično kažu Ivaniću, ali ne smatramo da on ili bilo ko drugi iz PDP-a treba da ide na sastanak kod predsjednika Republike Srpske", naveo je Borenović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE