• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Interpol traga za 121 osobom iz BiH

Autor SRNA

BiH traga za 121 osobom preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica, a najviše njih traži se zbog ratnog zločina, pljačke, trgovine drogom i ubistava.

Ukupan broj lica za kojima BiH traga preko Interpola nije dostupan javnosti. Iako je samo riječ o podatku o broju raspisanih potjernica, u kancelariji Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene, prenosi Birn.

"Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju da li je u interesu istrage ili pronalaska traženog lica da potjernica bude javno objavljena", navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i kancelarija Interpola za BiH.

Prema javno objavljenim potjernicama, najviše odbjeglih je u vezi sa ratnim zločinima. Raspisane su potjernice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova djela.

Zbog pljački i krađa traga se za 20 lica, zbog trgovine drogom za 19, a 16 potjernica raspisano je zbog ubistva ili pokušaja ubistva.

Međunarodna potjernica raspisuje se kada se utvrdi da je traženo lice napustilo BiH. Ukoliko bude pronađeno u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravde BiH dostavlja se ekstradiciona dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbjegle osobe.

U sarajevskom Interpolu, kao ni u Ministarstvu pravde BiH, nisu mogli dati podatke o broju uhapšenih po potjernicama.

U Interpolu kažu da vrijeme pronalaska i hapšenja odbjeglog zavisi od više faktora, a jedan od njih je i to da nekada traženo lice koristi lažno ime ili identifikacione dokumente za koje ne postoje operativni podaci da ih koristi.

Tu su i proceduralni razlozi jer u zemljama kao što su SAD, Australija, Velika Britanija ili Kanada, koje primjenjuju anglosaksonsko pravo, traženo lice se hapsi nakon donošenja odluke nadležnog suda, dok se u zemljama koje primjenjuju kontinentalno pravo odbjegli prvo hapsi na osnovu potjernice, a potom se dostavlja ekstradicijska dokumentacija.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE