• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sramotna odluka tužioca Švendimena"

Odluka tužioca Tužilaštva BiH Dejvida Švendimena da obustavi istragu u slučaju "tuzlanska kolona" izazvala je oštre reakcije u Republici Srpskoj.

 "Sramotna odluka tužioca Švendimena" Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić smatra sramotnim odluke tužioca Tužilaštva BiH Dejvida Švendimena da obustavi istrage u predmetima o ratnim zločinima nad pripadnicima JNA u "tuzlanskoj koloni" i nad srpskim civilima u Bradini i Glavatičevu.

"Nekoliko mjeseca ponavljam da srpski poslanici neće produžiti mandat stranim tužiocima i sudijama u Sudu BiH. On nije došao ovdje da nešto radi kada su u pitanju srpske žrtve već je došao i bio dobro plaćan da po tim predmetima ne preduzima ništa", rekao je Srni Jovičić, koji je 44 mjeseca proveo u pet muslimanskih logora.

Prema njegovim riječima, tragično je da Švendimen u dva predmeta u kojima su žrtve bili Srbi prekida istragu sada kada je svestan da neće biti produžen mandat sudijama i tužiocima u parlamentu BiH.

"Do sada su izlazili sa besmislenim izjavama iz Tužilaštva BiH da su istrage u toku, a sada Švendimen želi javno da saopšti da je istraživao i stradanje Srba. Tu je riječ o ucjeni i osveti Srbima, odnosno nama koji znamo da ništa nije radio u predmetima u kojim su žrvte bile Srbi", rekao je Jovičić.

Najnovija odluka Tužilaštva BiH da obustavi istrage protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića u slučaju "tuzlanska kolona" i protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine nad srpskim civilima u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic 1992. godine najbolja je potvrda da je Tužilaštvo BiH politička, a ne pravosudna institucija, i kako se dnevnopolitički manipuliše istragama na šetetu Srba, izjavila je za Srnu portparol premijera Republike Srpske (RS) Biljana Bokić.

"Ovo je još jedan dokaz da je krajnje vrijeme da se redefiniše status i Suda i Tužilaštva BiH i da stranci u ulogama sudija i tužilaca u BiH nemaju više šta da traže", naglasila je Bokićeva.

Prema njenim riječima, tužilac Dejvid Švendimen je i ovom odlukom pokazao da su sve primjedbe na njegovu neprofesionalnost i pristrasnost u potpunosti na mjestu.

Tužilaštvo BiH je obustavljanjem istrage u slučaju "tuzlanska kolona" omalovažilo rad Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije, koje je osudilo Iliju Jurišića zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika, ocijenio je Janko Velimirović, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

Velimirović je Srni rekao da iz ovoga proizilazi da tužilaštva u Beogradu i Sarajevu rade prema dva različita zakona i u vezi sa dva različita događaja.

"Posebno smo iznenađeni ovakvim postupkom Tužilaštva BiH, imajući u vidu činjenicu da je Haški tribunal dao ocjenu o dokazima u ovim predmetima, nakon čega ih je proslijedio na procesuiranje Tužilaštvu BiH", istakao je Velimirović.

On je istakao da ovakav odnos pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama u proteklom ratu u BiH potvrđuje da predstavnici nevladinih organizacija u RS imaju pravo kada traže da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzme ove, kao i mnoge druge slučajeve.

Savez logoraša Republike Srpske smatra krajnje neprihvatljivom činjenicu da je Tužilšatvo BiH obustavilo istrage protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine nad srpskim civilima u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic 1992. godine, ocijenivši da je to još jedan pokazatelj antisrpskog djelovanja pravosuđa BiH.

"Ovo je još jedan pokazatelj da je pravosuđe BiH selektivno i antisrpsko, zbog čega će Savez logoraša RS tražiti da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzme u procesuiranje ove predmete", rekao je Srni predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je da je neprihvatljiv jednostran pristup Tužilaštva BiH da obustavi istrage protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića u slučaju "tuzlanska kolona" i protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine nad srpskim civilima u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic 1992. godine.

"BORS-u je odavno jasan odnos Tužilaštva BiH i pojedinaca u Sudu BiH kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad srpskim narodom, jer oni rade po smišljenom projektu čiji je cilj da se srpski narod i RS predstave kao agresori a drugi braniocima BiH", izjavio je Ćurguz Srni.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u maju 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika, kao i istragu protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine počinjene nad 48 srpskih civila u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic 1992. godine.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE