• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari: Vrijeme je da OHR ode iz BiH!

Predstavnici nekoliko političkih partija u BiH poručili da je vrijeme za zatvaranje OHR-a i da Valentin Incko više nema šta da traži u BiH.

 Političari: Vrijeme je da OHR ode iz BiH! Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik.izjavio je u utorak da Republika Srpska ima veći međunarodni subjektivitet, nego što su ga imale bivše republike .

"To moraju da imaju u vidu svi koji ljuljaju dejtonske temelje. Od spoljnih faktora, preko visokog predstavnika koji više nema šta da traži u BiH, pa do zvaničnika u Sarajevu", rekao je Dodik.

Beogradske "Večernje novosti" ocjenjuju da bi, prema svim procjenama, ogromna većina građana RS na eventualnom referendumu glasala za otcjepljenje od BiH, ali da isto tako, ogromna većina uvažava dejtonsku realnost i očekuje i od Sarajeva i moćnih svjetskih centara da je uvažavaju.

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) ocijenila je da je isključivi zadatak stranaca u pravosuđu BiH da procesuiraju Hrvate i Srbe i da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametanjem odluke o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima šalje jasnu poruku da BiH dugo neće postati članica EU, niti steći status kandidata za ulazak u Uniju.

"Stoga sugerišemo svim članicama Savjeta za provođenje mira da hitno transformišu OHR u kancelariju EU i da se BiH konačno oslobodi protektorata", poručuju iz HDZ-a BiH.

U HDZ-u navodi da Inckovu odluku smatraju kao plod neprincipijelnosti međunarodne zajednice na putu koji je trebalo da osigura transformaciju BiH u EU.

"Taj put značio je da sve aktivnosti u BiH treba da preuzemu građani, pa i u institucijama pravosuđa u BiH", navode iz HDZ-a BiH i ističu da se zadatak stranaca u domaćem pravosuđu "jasno iščitava iz saopštenja bošnjačkih političkih stranaka" SDA, SBiH, SDP i drugih.

Kada je riječ o Inckovoj odluci koja se odnosi na Mostar, iz HDZ-a BiH ukazuju da je ona donesena isključivo pod pritiskom bošnjačkih političara u BiH, ocijenivši da je krajnje uvredljivo donositi takvu odluku kada se precizno zna koliko u Gradskom vijeću Mostara ima Hrvata, Bošnjaka i Srba.

U saopštenju se navodi da je evidentno da je odluka donesena s vrlo jasnim ciljem da se spriječe Hrvati da barem imaju jednog gradonačelnika u većim sredinama u BiH.

"Ako je visoki predstavnik želio poslati poruku Hrvatima da su nepoželjni u BiH ili da su narod trećeg reda, jasno mu šaljemo odgovor: BiH može preživjeti isključivo ukoliko su tri konstitutivna naroda ustavno ravnopravna u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar poručuju da se OHR ponio krajnje licemjerno i neodgovorno i da ta institucija više nema moralno pravo da postoji za hrvatski narod.

"Savjet bezbjednosti UN se mora izjasniti što prije o daljoj sudbini njegovog postojanja, jer u njegovom produžetku rada slijedi egzodus hrvatskog naroda za šta će snositi najveću odgovornost", poručuju iz mostarskog odbora HDZ-a.

Demokratski narodni savez (DNS) saopštio je da je odluka visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da iskoristi bonska ovlašćenja i nametne novi, trogodišnji mandat međunarodnim sudijama i tužiocima krajnje neprihvatljiva, jer je u cijelosti suprotna zalaganju političkih snaga iz Republike Srpske (RS) da se uspostavi potpuni balans u vrednovanju događaja iz proteklih ratnih sukoba u BiH.

Ova stranka se zalaže za rješenja koja će biti plod djelovanja domaćih pravosudnih organa i institucija, jer samo na taj način se mogu obezbijediti puna ravnopravnost i objektivnost u uspostavljanju vladavine prava i pravnog sistema.

Navodeći da je ovakva Inckova odluka plod popuštanja pritiscima i lobiranju pojedinih domaćih i međunarodnih faktora, DNS je izrazio punu podršku odlukama institucija Srpske, jer se ne može dopustiti dalje erodiranje njihovog djelovanja i značaja.

U saopštenju je istaknut i značaj uspostavljanja paritetnih odnosa u BiH koji će biti temelj izgradnje budućih procesa stabilizacije, jer je sadašnjom politikom visokog predstavnika ovaj proces bitno narušen, a BiH dovedena u poziciju da se onemogućavaju i negiraju njeni napori na evroatlantskom putu.

Dragan Čavić, bivši predsjednik RS, kaže da su pred BiH dva puta - ili će ta država da opstane i da se razvija na dejtonskim temeljima ili neće postojati kao država.

Međunarodni predstavnik Valentin Incko nametnuo je juče odluku o produženju mandata na još tri godine stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, uprkos oštrom protivljenju RS.

Srpski političari najavili su i raspisivanje referenduma o prihvatanju Inckovih odluka, ali visoki predstavnik u BiH uvjeren je da do njega neće doći.

Incko je nametnuo i odluke koje se odnose na grad Mostar, a tiču se izbora gradonačelnika i donošenja budžeta ovog grada.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE