• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komemoracija i sahrana Željka Kopanje u srijedu

Autori mondo.ba Autori Agencije

Porodici preminulog i zaposlenima u "Nezavisnim novinama" i "Glasu Srpske" sa svih strana stižu telegrami saučešća povodom smrti Željka Kopanje

Ambasada Rusije u BiH izrazila je saučešće povodom smrti direktor i vlasnik "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" Željka Kopanje.

"Ambasada Rusije u BiH izražava najiskrenije saučešće povodom smrti direktora i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanje", navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Željka Kopanje u kojem navodi da je sa dubokim žaljenjem primio vijest o iznenadnoj smrti ovog uglednog novinara.

"Svojim znanjem i umećem, ali i hrabrošću da stane u odbranu slobode medija, uprkos suočavanju s pretnjama i fizičkim napadima, ostavio je neizbrisiv trag u novinarstvu, ne samo u Republici Srpskoj, već i u regionu", istakao je Dačić.

On je dodao da je siguran da će Kopanja i dalje inspirisati i biti uzor mladim generacijama.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je telegram saučešća porodici Željka Kopanje i redakcijama "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" navodeći da je njegov prerani i iznenadni odlazak veliki gubitak ne samo za porodicu, saradnike i prijatelje, već i za cijelu BiH.

"Vijest o smrti mog dugogodišnjeg prijatelja Željka Kopanje zatekla me je i rastužila. Njegovo ime ostaće sinonim za novinarsku i ljudsku hrabrost. Moj prijatelj Željko imao je viziju o boljoj budućnosti za sve u ovoj zemlji i na tom je cilju istrajavao sve ove godine", navodi se u telegramu saučešća.

Povodom smrti Željka Kopanje, Aleksandar Vučić, premijer Srbije, uputio je telegram saučešća porodici Kopanja i zaposlenima u "Nezavisnim novinama" i "Glasu Srpske" .

"Sa iskrenom tugom primio sam vest o iznenadnoj smrti uglednog novinara Željka Kopanje. Svojim znanjem i umećem ostavio je neizbrisiv trag u novinarstvu, ne samo u Republici Srpskoj, već i u regionu.

Željkova požrtvovanost i posvećenost profesiji služiće kao primer mlađim generacijama novinara.

Komemoracija i sahrana u srijedu

Komemoracija povodom iznenadne smrti Željka Kopanje, direktora i vlasnika Nezavisnih novina i većinskog vlasnika Glasa Srpske, održaće se sutra u 10.30 časova u Banskom dvoru u Banjaluci. Posljednji ispraćaj i sahrana Željka Kopanje će biti obavljena na mjesnom groblju u banjalučkom naselju Pavlovac, u 13 časova.

Iznenadni odlazak Željka Kopanje predstavlja veliki gubitak za porodicu, kao i za Nezavisne novine i Glas Srpske, te brojne kolege i prijatelje", navodi se u telegramu saučešća Aleksandara Vučića, Predsjednika Vlade Republike Srbije.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović uputila je, povodom smrti Željka Kopanje, direktora i vlasnika "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske", telegram saučešća porodici Kopanja i zaposlenima u ove dvije medijske kuće.

"Sa velikom tugom i žalošću primila sam vijest o smrti velikog novinara i borca za slobodu pisane riječi Željka Kopanje. Njegov iznenadni odlazak veliki je gubitak za porodicu, ali i za cjelokupnu javnost", navedeno je u telegramu saučešća.

Cvijanovićeva je istakla da će Kopanja ostati zapamćen kao jedan od najvećih novinara, koji je u Republici Srpskoj uspostavio standarde novinarstva i čije brojne nagrade svjedoče o hrabrosti u odbrani slobode medija.

"Svojim stavovima, britkim napisanim i izgovorenim riječima od početka svoje karijere Željko Kopanja se nametnuo kao profesionalac, koji nikog nije ostavljao ravnodušnim. Njegovo ime ostaviće neizbrisiv trag u istoriji novinarstva Republike Srpske", navedeno je u telegramu Cvijanovićeve.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća porodici preminulog Željka Kopanje, navodeći da je njegov odlazak veliki gubitak ne samo za njegove najbliže, već i za sve ljude koji su bili spremni graditi bolju BiH.

"Željko Kopanja je bio čovjek koji je mnogo radio i uradio na pomirenju. Bio je čovjek izuzetne hrabrosti, posvećen istini i spreman platiti najtežu cijenu za svoje opredjeljenje", navodi se u telegramu saučešća.

Time je Kopanja, ističe Izetbegović, stekao kredibilitet među ljudima koji su to znali cijeniti i zbog toga je imao prijatelje u svakom dijelu BiH.

"Uvjeren sam da će djelo Željka Kopanje biti trajno pamćeno po dobru u BiH", navodi Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uputio je, povodom smrti vlasnika i direktora "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" Željka Kopanje, saučešće njegovoj porodici i redakcijama ova dva lista.

"Potresla me vijest o iznenadnoj smrti gospodina Kopanje. Njegov novinarski rad obilježio je, bez sumnje, značajan period novije istorije", navodi se u Ivanićevom telegramu saučešća.

Ivanić je izrazio saosjećanje sa porodicom Kopanja i zaposlenima u "Nezavisnim novinama" i "Glasu Srpske", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je duboko žaljenje zbog prerane i iznenadne smrti Željka Kopanje, njegovoj porodici, novinarima "Glasa Srpske", "Nezavisnih novina" i "Nes radija", ali i cijeloj novinarskoj zajednici.

"Vijest o preranoj i iznenadnoj smrti Željka Kopanje duboko nas je potresla. Novinarska zajednica je njegovim odlaskom izgubila jednog od najuticajnijih i najznačajnijih svojih članova. Republika Srpska izgubila je jednog od najistrajnijih i najprincipijelnijih boraca za slobodu riječi i misli", naglasio je Čubrilović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić uputio je danas izraze saučešća porodici Željka Kopanje i redakcijama "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" i istakao da će Kopanjina borba za profesiju ostaviti neizbrisiv trag u novinarstvu.

"Tužna je vijest koju danas moraju da objave baš `Nezavisne novine` i `Glas Srpske` - da je otišao najbolji među njima na put sa kojeg povratka nema. Prikupljanje informacija o direktorovoj biografiji biće vjerovatno najteži novinarski zadatak danas. I treba da bude jer Željkova biografija nije nešto što se može ispričati ukratko", poručio je Pavić.

Klub novinara Banjaluka izrazio je iskreno saučešće porodici, kao i zaposlenicima "Glasa Srpske", "Nezavisnih novina", "Nes" i "Nes Castra" radija povodom iznenadne smrti Željka Kopanje.

"Vijest o smrti vlasnika i direktora ovih značajnih medija nas je iznenadila i potresla. Saosjećamo sa Vašim nenadoknadivim gubitkom", navodi se u saopštenju Kluba novinara Banjaluka i Udruženja/Udruge "BH novinari".

Direktor i vlasnik "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" Željko Kopanja preminuo je juče u Banjaluci od posljedica srčanog udara.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE