• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela izborna trka u BiH

Autor SRNA

Izborna kampanja u BiH, kao i neposredno obraćanje političkih subjekata i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja zvanično počela je danas i trajaće 30 dana, odnosno do lokalnih izbora, zakazanih za 2. oktobar.

 Počela izborna kampanja u BiH Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća medije da tokom izborne kampanje moraju poštivati Poglavlje 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH, saopšteno je iz RAK-a.

Izborna ćutnja počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja, ističu iz RAK-a i podsjećaju da izborna ćutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb- stranici RAK-a (rak.ba), a lista ovjerenih političkih subjekata za ove izbore može se naći na veb-stranici Centralne izborne komisije BiH (izbori.ba).

Centralna izborna komisija BiH podsjeća političke subjekte da u periodu izborne kampanje na zakonom utvrđen način treba da upoznaju birače i javnost o svom programu i kandidatima.

U saopštenju CIK-a ističe se da je tokom izborne kampanje političkim subjektima zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje.

Zabranjeno je voditi kampanju na način kojim se narušava polna ravnopravnost, te postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom u i na zgrade gdje su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, ustanove, mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i površinama, odnosno, to je dozvoljeno samo na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

U predizbornoj kampanji nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i okolini, ometati skupove drugih političkih subjekata, kao ni podsticati druge na takve aktivnosti.

POVEZANE VIJESTI

Zabranjeno je sprečavati novinare da rade svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Centralna izborna komisija posebno skreće pažnju na zabranu korišćenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK BiH ima ovlašćenja da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta, a koja će od ovih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja, kao i učestalosti.

U periodu od danas do 15. septembra CIK, u saradnji sa Savjetom Evrope organizuje informativno-edukativnu kampanju za tri ciljne grupe: žene, nacionalne manjine i starije osobe, s ciljem podizanja svijesti birača iz ovih grupa i aktivnije uključivanje u izborni proces.

Kampanja se provodi u 10 gradova - Banjaluka, Livno, Zenica, Tuzla, Brčko, Bijeljina, Trebinje, Sarajevo, Široki Brijeg i Bihać.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Znaci maraton pocinje danas. Bitan je foto finis i opet svi u glas "mi smo pobjednici" jo kad ce i biti, a nama po obicaju saka do lakta

Luka

@Gz naravno da su svi oni pobjednici kada je sav narod gubitnik. Opstinski izbori su oduvijek bili apsurd,jer svaka mraka se kandiduje za odbornike a glasaca po obicaju ni ne pozdravlja kada ga susretne na ulici iako ga licno poznaje

MONDO REPORTAŽE