• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biraj ravnopravno!

Džender centar - Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske započeo je kampanju “Biraj ravnopravno” koja ima za cilj promovisanje i unapređenje primjene standarda za ravnopravnost polova u izbornom procesu.

Imajući u vidu još uvijek prisutnu neravnopravnost između žena i muškaraca, Džender centar Republike Srpske, povodom početka Izborne kampanje za Lokalne izbore 2016. godine, poziva sve političke subjekte, odnosno političke partije, koalicije, nezavisne kandidate, liste nezavisnih kandidata i kandidate iz reda nacionalnih manjina, da u svojim izbornim programima predstave i promovišu programe, mjere i aktivnosti za ostvarivanje ravnopravnosti polova na lokalnom nivou vlasti.

"U kontekstu predstojećih lokalnih izbora, važno je naglasiti da su žene posebno podzastupljene na mjestima najvišeg odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave. Iako je ravnopravno učešće žena i muškaraca u donošenju odluka pitanje pravde, poštovanja ljudskih prava i dobrog upravljanja, njihovo učešće u svim organima, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini je manje od 20%. Rezultati Lokalnih izbora 2012. godine u Republici Srpskoj pokazuju da su žene izabrane na 4,76% načelničkih mjesta dok je procenat žena na mjestima odbornika 14,46%", poručuju iz Džender centra Vlade RS.

Džender centar - Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske na osnovu dostupnih podataka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine sproveo je analizu o učešću žena na kandidatskim listama za Lokalne izbore 2016. godine. Konstatovano je da je pri formiranju kandidatskih lista ispoštovan član 20. Zakona o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini i član 4.19. stav 3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te da su na istima kandidati manje zastupljenog pola zastupljeni sa najmanje 40%.

Od ovog pravila se odstupilo samo u slučajevima gdje se na kandidatskim listama nalazi manji broj kandidata u kojim slučajevima je procenat kandidata manje zastupljenog pola 33,33% ili 37,50%, ali je to u skladu sa Instrukcijom Centralne izborne komisije o raspodjeli kandidata manje zastupljenog pola na kandidatskim listama. Na kandidatskim listama kandidati su raspoređeni na pozicije propisane Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i pomenutom instrukcijom.

Na osnovu podataka analize o učešću žena na kandidatskim listama za Lokalne izbore 2016. godine, u Republici Srpskoj u 64 izborne jedinice ukupno učestvuju 184 politička subjekta. Na kandidatskim listama političkih subjekata nalazi se ukupno 14.011 kandidata za odbornike/odbornice u skupštinama opština/gradova, od kojih je 8192 muškarca i 5819 žena, odnosno zastupljenost žena je u procentu 41,53% čime je ispoštovana zakonska obaveza. Analizirajući sve političke subjekte u svim izbornim jedinicama Republike Srpske, uočeno je da je samo 12,60% žena nositeljica kandidatskih lista.

Za najvišu funkciju izvršne vlasti na lokalnom nivou u Republici Srpskoj, za načelnike opština (58 opština) i gradonačelnike (6 gradova) predloženo je ukupno 209 kandidata, od kojih je 200 muškaraca i 9 žena, odnosno žene su zastupljene u procentu 4,31%.

"Džender centar će u okviru svog mandata pratiti predstojeću izbornu kampanju, način i sadržaj predstavljanja i promovisanja političkih subjekata, rezultate Lokalnih izbora, te budući rad novouspostavljenih organa jedinica lokalne samouprave, sa aspekta ravnopravnosti polova. Kao institucionalni mehanizam za ravnopravnost polova, nastavićemo da ukazujemo na sve uočene nedosljednosti i neefikasnosti u primjeni standarda za ravnopravnost polova", poručuju iz ove institucije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE