• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladika Hrizostom: Referendumom otkloniti nepravdu

Autor SRNA

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom naglasioje je da vjeruje u mudru politiku koju vodi predsjednik RS Milorad Dodik i kojom kroz referendum treba da se otkloni bol i nepravda nanesena zbog osporavanja Dana Republike

"Crkvu jako boli i vrijeđa način na koji je Ustavni sud BiH pokrio zlu namjeru nekog čovjeka kome smeta Dan Republike Srpske i njena slava Sveti arhiđakon Stefan. To se nikada u svijetu nije desilo da se jedna sudska instanca, najviša u BiH, umiješa u jednu takvu religijsku priču i da osporava pravo jednog naroda", rekao je vladika Hrizostom novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Republike u Vladičanskom dvoru u Bijeljini.

On je upozorio da bi Bakir Izetbegović nakon osporavanja krsne slave sigurno išao na osporavanje imena i samog postojanja Republike Srpske, pa i srpskog naroda.

"Mi ne branimo nikome da slavi svoje slave i običaje, ali neka i srpski narod slavi svoju krsnu slavu i svoje krsno ime, kao što smo kroz vijekove činili u još težim vremenima", istakao je vladika Hrizostom.

On je rekao da se treba politički i mudro boriti da bi se osporila nepravda koju su svjetski političari i, posebno, političari u Sarajevu učinili protiv srpskog naroda.

"Mi smo kao Crkva osjetili taj bol i tu neravdu koju je Ustavni sud nanio srpskom narodu i pozdravljamo borbu predsjednika Dodika, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske da se, upravo kroz referendum, taj bol ublaži kod srpskog naroda", naglasio je vladika Hrizostom.

Predsjednik Dodik rekao je novinarima da je sa vladikom razgovarao o važnim državnim temama i upoznao ga o aktuelnoj situaciji, pa i o referendumu kao univerzalnoj priči.

"Dan Republike, 9. januar, zanima sve ljude i institucije, pa i SPC. Upoznao sam vladiku o tome da Republika Srpska ne čini ništa što nije naša borba za naše pravo", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se opredijelila za političku borbu, a referendum je sistem provođenja odluke Ustavnog suda koji je tražio da se prilagodi zakon.

"Mi smo odlučili da taj prvi korak u prilagođavanju bude referendum, a drugi su digli galamu jer vjerovatno osjećaju potrebu da još jednom Srbima nešto spriječe", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da se to neće desiti i dodao da je stanje u Srpskoj stabilno i bezbijedno.

"Dan Republike je 9. januar i mi ćemo u kasnijim aktivnostim i donošenju novog zakona o praznicima reći da to nije samo Dan Republike, nego da je to i dan državnosti Republike Srpske, jer je Republika Srpska država", zaključio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE