• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Popis stanovništva je falsifikat

Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je BiH, htjeli to neki priznati ili ne, prepuna falsifikata, a da je jedan od njih i popis stanovništva.

"Kad-tad moraćemo se suočiti sa tim. Tužno je i da taj popis opet nekome koristi u političke svrhe da bi pokazao da je nadmoćniji, višebrojniji, da ga se više treba pitati. Sigurna sam da je sa tom namjerom upravo napravljena jedna fabrikacija brojeva, kao što se to desilo", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da joj je žao zbog toga, jer se na ovaj popis dugo čekalo, a kada je došlo vrijeme i uspjelo se ući u njegovu organizaciju bio je prepun manjkavosti, od činjenice da se 30 ljudi prijavljivalo na jednu adresu, pa do toga da se u rezidente vještački ugradi grad veličine Banjaluke sa oko 200.000 stanovnika.

"To što oni pokušavaju da smanje procente i da kažu da su to minimalna odstupanja, stvara ogroman poremećaj. To su strašna odstupanja za ovako mali prostor i ovako malobrojnu zajednicu. To su devijacije koje pokazuje BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da joj nekada djeluje da za sve to nema lijeka, kao i da joj je žao što su međunarodni predstavnici odlučili da učestvuju u još jednom od falsifikata samo da bi rekli da je odrađena jedna od obaveza, te istakla da takva površnost vrijeđa svakog mislećeg čovjeka.

"Da je raskorak između stvarnosti i imaginarnih brojeva bio i 500.000 stanovnika, međunarodni tim bi rekao da je to u redu, a to pokazuje ono na šta ja odavno upozoravam. Teško je organizovati politički, ekonomski, naučni, kulturni, sportski ili bilo kakav život u državi koja odiše falsifikatima", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Ona je napomenula da će Srpska objaviti svoje rezultate popisa u rokovima koje je zadala Narodna skupština, kao i su Vlada i Zavod za statistiku svjesni tih rokova, te da tu nema nikave dileme.

"Imaćemo ono što i treba da ima pravi popis - pravu upotrebnu vrijednost. Šta će vam popis ako nema upotrebnu vrijednost, koji kaže da imate više stanovnika koji stalno žive na prostoru države, a oni ne žive. Da planirate socijalne potrebe, da pravite razvojne projekte uz imaginaciju da imate još jednu Banjaluku koja u stvari ne postoji, a da ne govorimo o falsifikatima kada je je riječ o etničkoj pozadini stanovništva", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Srpska će se osloniti na svoje rezultate, jer će oni sigurno biti i validniji i služiće onome čemu popis i treba da služi.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Pa i sama BiH je falsifikat, hoce nazor da bude drzava, a svi znamo da nije. Sta to u njoj funkcionise kao drzava. Nista ama bas nista.

MONDO REPORTAŽE