• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum: Saslušani Šešić, Glamočak i Bundalo

Autor SRNA

U Tužilaštvu BiH saslušani članovi Republičke komisije za provođenje referenduma iz reda narodnih poslanika. Davor Šešić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo odazvali se pozivu.

Član Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Nedeljko Glamočak izjavio je danas, nakon što je dao izjavu u Tužilaštvu BiH u Sarajevu u vezi sa održavanjem referenduma, da je riječ o političkom procesu, imajući u vidu sa čime se sve ova zemlja susreće - od organizovanog kriminala, političke korupcije do prijetnje terorizmom.

"Mislim da bi akcija pravosudnih organa u ovoj zemlji trebalo da bude na tim pitanjima, a na na ovom", rekao je Glamočak novinarima.

S obzirom na način na koji funkcionišu tužilaštva između sebe, Glamočak smatra da nije bilo problema da se izjava uzme i u tužilaštvu u Banjaluci.

Glamočak, koji je saslušan u svojstvu svjedoka, rekao je da je danas odgovarao na pitanja o postupcima i procedurama koje su dovele do referenduma i radu komisije.

On je dodao da ne zna kakvi su dalji koraci Tužilaštva BiH, ocijenivši da kako bude odmicalo vrijeme od izbora ovo pitanje će pasti u zaborav.

Glamočak je istakao da u ovom slučaju nema ničije odgovornosti, napominjući da je referendum demokratsko pravo građana koje nikoga nije ugrozilo, niti će ugrožavati.

"Zabraniti referendum u ovoj zemlji bilo bi krajnje apsurdno", zaključio je on.

Prethodno je danas u Tužilaštvu BiH saslušan član Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Srpske Davoš Šešić, koji je u izjavi novinarima nakon saslušanja takođe ocijenio da je riječ o političkom procesu, dodajući da smatra da se treba baviti suštinskim problemima - korupcijom i kriminalom.

"Mislim da ovo neće ići dalje od saslušanja", dodao je Šešić.

U pozivu Tužilaštva BiH se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog "krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava".

BUNDALO: Poslanike i delegate štiti Ustav Srpske

Član Republičke komisije o sprovođenju referenduma o Danu Republike Srpske Perica Bundalo dao je iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka u vezi sa održavanjem referenduma, ali nije želio da kaže o čemu je bilo riječi, uz obrazloženje da je to izvan okvira onoga šta je u fazi istrage.

Bundalo, koji je poslanik PDP-a u parlamentu Srpske, istakao je da narodni poslanici i delegati Vijeća naroda, koji su članovi ove komisije, nemaju nikakvu odgovornost jer ih direktno štiti Ustav Republike Srpske.

On je objasnio da su narodni poslanici i delegati Vijeća naroda, prema članu 72 Ustava, oslobođeni krivične i građanske odgovornosti za bilo kakav postupak učinjen u okviru nadležnosti Narodne skupštine.

"Referendum se desio i sada je kasno govoriti o tome da li je bio potreban ili nije", rekao je Bundalo i dodao da je lično bio protiv održavanja referenduma.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da Narodna skupština opet mora da uskladi zakon sa odlukom Ustavnog suda BiH.

"Narodna skupština je Ustavom ovlaštena da raspisuje referendum i donosi odluke o raspisvanju referenduma. Politika je jedno, pravo je drugo i vidjećemo kako će se ovo završiti ", naveo je Bundalo, ali nije želio da komentariše da li ima nešto protivustavno u njegovom održavanju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE