• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelni "ratnici" Facebooka

Na Facebooku se pojavili virtuelni "ratnici" poslije izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o raspisivanju referenduma u RS.

 Virtuelni "ratnici" Facebooka Izvor: MONDO

Virtuelne "ratnike" koji su se pojavili nakon izjave predsjednika Hrvatske, Stjepana Mesića, da bi, u slučaju raspisivanja referenduma u RS o otcjepljenju od BiH, bio spreman da pošalje vojsku u Posavinu, nije obeshrabrilo ni ukidanje prvobitne grupe pod nazivom "Spremni za rat ako se RS otcijepi", pa su nastavili s ratnohuškačkom retorikom i prijetnjama srpskom narodu u RS, prenosi list Fokus.

"Izbrisali su nam grupu, pa želim da im opet dokažemo da nas ima, koji će uvik stat ZA DOM, OBITELJ, NAROD SVOJ!!! DOK JE BRAT UZ BRATA, BIT ĆE HRVAT UZ HRVATA!!! ZA DOM SPREMNI", poručili su  autori novoosnovane grupe "Spremni za rat ako se RS otcijepi - pokažimo da nas ima više od 5.000".

Ova grupa na društvenoj mreži je za nekoliko dana okupila blizu tri hiljade članova, mahom ljudi mlađe životne dobi.

Na stranicama pomenute grupe bile su objavljene brojne fotografije iz perioda Drugog svjetskog rata, kao i poruke kojima se veličalo ustaštvo, NDH, poglavnik Ante Pavelić i drugi ratni zločinci, ali i prijetnje upućene srpskom narodu i Republici Srpskoj.

U MUP Hrvatske je rečeno da će njihove nadležne službe provjeriti s kojeg je servera grupa postavljena na Internert i, ukoliko se otkrije da je negdje s područja Hrvatske, biće ukinuta.

Iako  niko u MUP Hrvatske nije mogao da kaže u kojoj je fazi istraga o ovom slučaju, Fejsbuk ratnici sami su se odali - stara grupa je ukinuta, ali oni su za kratko vrijeme formirali novu.

Novoj grupi je pristupilo blizu 60 ljudi, a na početnoj stranici objavljeni su spotovi Marka Perkovića Tompsona, kome su zbog pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" i veličanja ustaškog pokreta zatvorena vrata brojnih evropskih zemalja.

To, međutim, nije jedina grupa kojoj je cilj da i putem Facebooka širi međunacionalnu mržnju i netoleranciju. Na ovoj društvenoj mreži tako se može naći i grupa "Za dom spremni", koja broji blizu 2.200 članova.

Administratori ove grupe su Jure Tomičić i izvjesni Doms Stc. Posjetioci već na prvoj stranici mogu vidjeti slike poglavnika Ante Pavelića, ali i čuti poznatu ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana", kojom se veliča "junaštvo" zloglasnog komandanta ustaške "Crne legije" Jure Francetića i Rafaela Bobana.

"Za dom spremni, braćo ustaše, sve do Zemuna ", napisao je jedan od članova grupe, Marin Cigelj, a ovakvih i sličnih komentara ima i na drugim stranicama.

Posebno nadahnut bio je izvjesni Ante Batarelo, koji je zapisao sljedeće: "Aoj vrbo, je li težak Srbo? Nema vrba, koliko ima Srba. Nema veze, može i na breze", zatim "Neimao glavu na ramenu, ko proglasi Srbiju suverenu".

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, smatra da je okupljanje virtuelnih ratnika na društvenoj mreži Fejsbuk krajnje ozbiljan signal i najbolji pokazatelj trenutnog odnosa Hrvatske prema Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE