• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o referendumskom pitanju

Premijere RS Milorad Dodik rekao je da će u RS biti održan referendum sa pitanjem: ''Da li podržavate visokog predstavnika u nametanju zakona?''.

 Dodik o referendumskom pitanju Izvor: MONDO

Dodik je ocijenio da u tome nema ništa antidejtonsko.

Dodik je za izjavu prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana da je raspisivanje referenduma trošenje novca rekao - da to nije Gregorijanov novac i da on nije nadležan da raspolaže novcem RS, nego su to Vlada i parlament.

"Ako parlament RS donese odluku da novac bude potrošen za određene namjene, to će biti učinjeno i to ne zavisi od Gregorijana", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, značajni doprinos za raspisivanje referenduma ima i Rafi Gregorijan, jer je nastojao da omalovaži RS i jer je doveo do ovakave situacije.

"RS će odlučiti o zakonu o referendumu koji je predložen, a nakon toga kada postane legitiman i objavljen u `Službenom glasniku` odlučiće o referendumskom pitanju. Referendum će se održati, i to ne može zaustaviti ni Gregorijan niti bilo ko drugi. Tu je riječ o našoj odluci i našim pravima. To pravo ćemo i iskoristiti", rekao je Dodik.

On je dodao da o referendumu imaju različita mišljenja i opozicione partije u RS čiji je cilj omalovažavanje prava RS, dodajući da je donošenje ovog zakona legitimno pravo RS.

"Ranije smo imali dosta problema i pri samom pominjanju riječi referendum, ali me začuđuju stavovi opozicije iz RS, jer je ovo trajno i sistematsko uređivanje jedne oblasti. Ovdje je riječ o tome da li RS ima pravo na taj institut ili nema, ali mi mislimo da imamao pravo i to je istina", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je referendum legalan način odlučivanja, a RS će za nekoliko sedmica imati zakon o referendumu.

"Ukoliko on bude osporen vetom Bošnjaka, sačekaćemo odluku Ustavnog suda, a vodili smo računa da zakon bude ustavan i usaglašen sa evropskim standardima" , rekao je premijer RS i istakao da on nema pravo da ćuti u ime naroda.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan ocijenio je da je referendum u RS antidejtonski čin koji unosi strah i predstavlja bespotreban trošak da bi bio dobijen već poznat odgovor. ''S obzirom na finansijsku situaciju to bi bio gubitak sedam miliona KM, i to da bi se odgovorilo na pitanje za koje premijer RS tvrdi da već zna odgovor'', rekao je Gregorijan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE