• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dio SDS-a traži Kalinićevo isključenje

Regionalni odbor SDS-a, Izborne jedinice pet, zatražio je od nadležnih stranačkih organa da iz članstva SDS-a isključe Dragana Kalinića.

 Dio SDS-a traži Kalinićevo isključenje Izvor: MONDO

Kao razlog navodi se "stalno podrivanje jednistva stranke i unutrašnjeg rovarenja, te zbog štete koju je time nanio SDS-u".

Regionalni odbor ovakav zaključak donio je na sjednici održanoj u petak Sokocu, navodeći da Kalinića treba isključiti iz SDS-a ako se ustanovi da je on član ove stranke, pošto se njegovo ime nije nalazilo u evidenciji članstva.

U saopštenju Informativne službe Regionalnog odbora SDS-a podsjeća se da Kalinić, od 2004. godine, kada ga je sankcionisao OHR, nije živio u Republici Srpskoj i "nije se ni na koji način uključivao u stranački rad, kako bi kao član doprinio boljem rejtingu i ugledu stranke".

"Naprotiv, bio je angažovan u okupljanju članova stranke van njenih institucija u stalom pokušaju podrivanja stranačkog jedinstva i unutarstranačke stabilnosti, te intenzivno radio na štetu stranke u vrijeme predizbornih kampanja, što je u proteklim godinama nanijelo veliku štetu ugledu stranke", navodi se u saopštenju.

U Regionalnom odboru SDS-a navode da je Kalinić, kršeći zaključke Glavnog odbora od 13. septembra 2009. godine, "aktivnostima prikupljanja potpisa podrške članova GO ponovo pokušao da unese razdor i pođele, što je veoma opasno i štetno u vrijeme kada stranka vrši pripreme za oktobarske izbore".

Član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) i član Regionalnog odbora Izborne jedinice pet Mile Jovanović izjavio je Srni da zahtjev Regionalnog odbora da se iz članstva stranke isključi njen bivši predsjednik Dragan Kalinić nije u skladu sa Statutom SDS-a.

"Taj zahtjev ni u kom slučaju ne doprinosi jačanju SDS, već naprotiv njenom slabljenju", ocijenio je Jovanović i dodao da će se taj zahtjev najvjerovatnije naći na sjednici Predsjedništva SDS-a, koja će biti održana u nedjelju u Bileći sa početkom u 12.00 časova.

Poslije Predsjedništva, kaže Jovanović, o zahtjevu Regionalnog odbora u nedjelju će raspravljati i Glavni odbor SDS-a.

On je najavio da će 26 članova Glavnog odbora koji su potpisali podršku bivšem predsjedniku SDS-a Draganu Kaliniću da se kooptira u Glavni odbor najvjerovatnije pokrenuti zahtjev pred Statutarnom komisijom o ocjeni statutarnosti ovakvog zaključka Regionalnog odbora.

"Regionalni odbor nije organ SDS-a koji odlučuje natplovičnom većinom od broja prisutnih, već je organizacija SDS, a članom 20 Statuta je jasno definisano šta radi i kako radi organ, dok je članom 19 jasno definisana procedura u vezi sa isključivanjem nekoga iz stranke", objasnio je Jovanović.

On je rekao da je inicijativa 26 članova Glavnog odbora da se Kalinić kooptira u Glavni odbor SDS-a ocijenjena od strane 15 članova Regionalnog odbora kao remetilački faktor unutra SDS.

"Kalinić može samo doprinijeti jačanju SDS i njenoj demokratizaciji posebno sada pred izbore, jer on ima ogromno političko iskustvo i ogromnu političku vještinu", ocjenio je Jovanović.

On je potvrdio da će sjednica Predsjedništva SDS biti održana u ponedjeljak u 12.00 časova, a sjednica Glavnog odbora u 13.00 časova u Bileći.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE