• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvije godine bez odgovora:Teče li Posavinom nafta?

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Prije tačno dvije godine, u februaru 2015. godine iz naftne bušotine u mjestu Obudovac kod Šamca izvađene su prve količine nafte, za koju su preliminarne analize pokazale da je dobrog kvaliteta.

 Dvije godine bez odgovora:Teče li Posavinom nafta? Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

U međuvremenu, čitav projekat je obavijen velom tajni.

Iz ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS kao i koncesionara, odnosno investitora, kompanije „Jadran-Naftagas“, još uvijek nema konkretnih informacija da li će, i u kojim količinama, Posavinom poteći „crno zlato“. Ipar, ministar Petar Đokić ocijenio je da je „projekat uspješan u ovoj fazi“

„Nije moguće detaljnije govoriti o tome jer investitor „Jadran-Naftagas“, u ugovor koji je zaključio sa Vladom RS, zahtijeva da se podaci i rezultati istraživanja do kojih su došli ne objavljuju u javnosti sve dok oni lično ne odluče drugačije ili bar daju saglasnost da ih mi objavimo,'' kazao je danas Đokić.

On je naglasio da su dosadašnja istraživanja pozitivna i da je definisana površina na kojoj se nalazi sirova nafta i da je ima „u dovoljnoj količini“.

Đokić je potvrdio da je „Jadran – Naftagas“ do sada u ovaj projekat uložio oko pet miliona KM, ali da ne zna kakva će biti njegova dalja budućnost. 

„Aneksirali smo sa njima ugovor i dali im saglasnost da produže period istraživanja u namjeri da poboljšaju ovu naftnu bušotinu, a kako bi se eventualno mogli opredijeliti za komercijalnu eksploataciju nafte. U ovoj fazi mi možemo potvrditi da je projekat uspješan, a krajnji ishod zavisi od investitora," istakao je Đokić.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić smatra da od cijele ove priče neće biti ništa.

Kad je počelo istraživanje nafte, u SNSD-u se pjevalo „Rusi dolaze“. Sad se čini da ništa od toga nema," dodao je Stanić.

Preduzeće “Jadran-naftagas” je sa Vladom RS 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa. Koncesija je dobijena na period od 28 godina - tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju. Ugovorom se "Jadran Naftagas" obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje biti 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE