• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SM BiH: Za nova zapošljavanja 50 miliona evra

Autor SRNA

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog sporazuma o zajmu za projekat podrške zapošljavanju, vrijedan 50 miliona evra, između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Od ukupnog iznosa, Federaciji BiH biće na raspolaganju 29 miliona evra, a Republici Srpskoj 21 milion evra.

Cilj projekta je povećavanje zaposlenosti u privatnom sektoru, a očekuje se da bi njegovom realizacijom posao moglo da nađe oko 33.000 nezaposlenih, među kojima više od 8.000 mladih.

Projektom se želi prvenstveno mladima i ranjivim kategorijama pomoći da steknu vještine i znanja potrebna za rad u privatnom sektoru.

Projekat će pomoći javnim službama za zapošljavanje da urade bolje profile svojih korisnika koji aktivno traže posao, a poslodavcima da ostvare bolje kontakte i komunikaciju na tržištu rada.

Period otplate zajma je 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda, a datum zatvaranja projekta je 1. oktobar 2021. godine.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za prošlu godinu, uz sugestije, koji predstavlja dokument sa 634 mjere koje će provesti nadležne institucije BiH, entiteta, kantona i Brčko distrikta.

Riječ je o mjerama koje će biti provedene najvećim dijelom do februara iduće godine u oblastima reforme javne uprave, funkcionisanja pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, ljudskih prava i zaštite manjina, slobode izražavanja, tržišne ekonomije i poboljšanja uslova za ulaganja, kao i u turizmu.

Znatan dio paketa mjera usmjeren je na unapređenje uslova za zapošljavanje, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, te razvijanje evropskih standarda u obrazovanju i povezivanje sa tržištem rada, kao i jačanje kapaciteta za istraživanje i inovacije.

Akcioni plan ima veoma visok stepen usaglašenosti, a za samo 20 mjera nadležna ministarstva i druga tijela uprave u BiH izvršiće dodatne konsultacije radi potpunog usaglašavanja i njihovog realizovanja.

Savjet ministara usvojio je analizu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH za prošlu godinu u kojoj se navodi da je ukupan obim te razmjene iznosio 25,55 milijardi KM, što je za 716,76 miliona KM ili 2,89 odsto više u odnosu na godinu ranije.

U prošloj godini uvezena je roba u vrijednosti od 16,14 milijardi KM, što je za 1,81 odsto više u odnosu na godinu ranije, dok je ukupan izvoz rastao za 4,8 odsto i iznosio je 9,42 milijarde KM.

Trgovinski deficit u prošloj godini iznosio je 6,72 milijarde KM, što je za 2,07 odsto manje u odnosu na 2015. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini iznosila je 58,35 odsto.

Evropska unija i dalje je glavni spoljnotrgovinski partner BiH i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 65,18 odsto. Slijede zemlje potpisnice sporazuma "CEFTA 2006" sa udjelom od 13,5 odsto, dok ostale zemlje učestvuju sa 21,32 odsto.

Izvoz u EU ostvaruje učešće sa 71,52 odsto u ukupnom izvozu BiH, a ukupan uvoz iz zemalja EU učestvuje sa 61,48 odsto.

Od glavnih trgovinskih partnera, pojedinačno, najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima sa Austrijom /90,08 odsto/, NJemačkom /74,72 odsto/, Slovenijom /73,95 odsto/, Italijom /59,97 odsto/, Turskom /56,65 odsto/, Hrvatskom /54,22 odsto/, te sa Srbijom /51,25 odsto/.

Ministri su primili k znanju informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o makroekonomskim pokazateljima za prošlu godinu u kojoj se navodi rast industrijske proizvodnje od 4,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Broj zaposlenih povećan je za tri odsto i iznosio je 738.400, čime je stopa registrovane nezaposlenosti u BiH smanjena i iznosi 40,9 odsto, dok je u decembru prošle godine broj registrovanih nezaposlenih lica smanjen za 5,1 odsto i iznosio je 510.000.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE