• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: "Bljesak" - organizovani državni projekat

Autor SRNA

U Gradišici obilježeno 22 godine od stradanja Srba u akciji "Bljesak". Predsjednik Srpske komentarisao i obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Gradišci, povodom obilježavanja 22 godine od stradanja Srba u akciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak", da je otimanje zamlje, protjerivanje i etničko čišćenje Srba iz Zapadne Slavonije bilo planski organizovano kao državni projekat Hrvatske

Dodik je istakao da je protjerivanje Srba sa prostora Hrvatske u posljednjem ratu samo kontinuitet zločina koji, očigledno, nisu bili završeni u Jasenovcu.

"Srbi iz Zapadne Slavonije prije 22 godine su prešli ovaj most i trajno napustili svoj istorijski zavičaj. To nije bilo dovoljno, nego su kolone izbjeglica bombardovali iz aviona. To je tužan događaj za Srbe, iako nedaleko odavde Hrvati ovaj dan proslavljaju kao svoju veliku pobjedu zato što su istjerali žene, djecu i nezaštićeno srpsko stanovništvo, kojem su UN oduzele oružje", rekao je Dodik u obraćanju u okviru ceremonije obilježavanja.



Dodik je istakao da za taj zločin, kao i mnoge druge nad Srbima, niko nije odgovarao.

"Često se pitam kako je bilo moguće dozvoliti tolika stradanja Srba. Jedino što zaključujem jeste da je problem u nama, našoj dobroj duši, zabludi i lakovjernosti u kojoj oprostimo, zaboravimo i vjerujemo da nam se to ne može nikad ponoviti, a vidimo da je Jasenovac, samo u drugačijem obliku, proveden gotovo do kraja", rekao je Dodik.

On je naglasio da, bez srpske države, nema ni slobode za Srbe i da je srpsko stradanje u velikoj mjeri spriječeno postojanjem Republike Srpske.

"Ako vam neko kaže da je Republika Srpska sigurna i prihvaćena od onih koji žele da je nema, znajte da lažu i pripremaju nas za još jedno lakovjerje koje traba da nas zavede da ne očekujemo nešto što smo doživjeli ranije", rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska kao država motivisana željom srpskog naroda da postoji.

"Mnogi Hrvati i Bošnjaci ne žele da je vide, ali Republika Srpska mora da opstane, jer kada bi ona nestala ovdje više ne bi bilo Srba, srpske slobode i srpskog načina života", naglasio je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uvrstio obilježavanje godišnjica stradanja Srba Zapadne Slavonije u događaje od republičkog značaja, jer su Srbi iz Zapadne Slavonije protjerani sa svojih ognjišta i oduzeto im je ono što pripada svakom normalnom čovjeku, a to je pravo na život i slobodu.

"Nastojaćemo, onoliko koliko je u našoj moći, da budu procesuirani oni koji su činili zločine na ovim prostorima. To zavisi i od tužilaštava Hrvatske i BiH, ali i 22 godine od tragičnog događaja u Zapadnoj Slavonije nisu procesuirani oni koji su činili zlo nad srpskim narodom", naveo je Savanović.

Predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović rekao je da je veliki broj Srba iz Zapadne Slavonije prije 22 godine našao utočište i slobodu u Gradišci, da su mnogi otišli dalje da žive širom svijeta, a oni koji su ostali u Gradišci vrijedni su i dobri građani.

Nakon obraćanja zvaničnika, spušteni su vijenci sa "mosta spasa" u rijeku Savu.

Prije toga, u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-ploču poginulim Srbima Zapadne Slavonije.

Danas se navršavaju 22 godine od akcije hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju koja je bila pod zaštitom UN, u kojoj je ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece, a srpski narod je protjeran iz tog dijela Hrvatske.

SRPSKI NAROD NE ŽELI DA BUDE DODATNO PONIŽEN

Dodik je danas rekao da Srpska ove godine u federalnom Sarajevu neće obilježavati 25 godina od stradanja Srba i vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici jer ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen.

On smatra da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima.

"To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali? To govori o drugoj strani u BiH, ne o nama. Ja sam odavno uvjeren da od BiH nema ništa kada na ovaj način ne može da istrpi i prihvati pomirenje", istakao je Dodik i naveo da bi bilo potrebno da svako odaje poštu svojim stradalim sunarodnicima i da se to poštuje, a ne omalovažava, kao što se ranije moglo vidjeti.

On je naglasio da će Srpska pomen stradalim Srbima davati tamo gdje može.

"Kako ćemo narednih godina, vidjećemo", poručio je Dodik.

On je naveo da je slučaj "Dobrovoljačka ulica" nesumnjiv ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika JNA Sarajeva nije bio poštovan.

Dodik je rekao da je vojska zbog toga bila napadnuta, te da je taj zločin bio organizovan.

"Ako ne možete otići u Dobrovoljačku, a oni smatraju da mogu doći u Srpsku... Neka dolaze, svugdje gdje su stradali mi ćemo obezbijediti uslove da obilježavaju svoje stradanje", kaže Dodik.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni prijeratni kriminalci sarajevskog podzemlja.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da se obilježavanje 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine organizuje 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, ali ne i u federalnom Sarajevu, i ta odluka je, kako je objašnjeno, iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE