• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje viza tek na jesen?

Uvođenje bezviznog režima za građane BiH moglo bi da bude odloženo do jeseni, pa čak i kasnije

 Ukidanje viza tek na jesen? Izvor: MONDO

Odluka o uvođenju bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine mogla bi da bude odložena do jeseni, pa čak i kasnije, uprkos optimističkim porukama evropskih zvaničnika da je BiH na dobrom putu i da bi vize mogle da budu ukinute do kraja španskog predsjedavanja Unijom, ukazao je u utorak Radio Slobodna Evropa.

Kako je prenio radio, direktorka nevladine organizacije Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) Aleksandra Štiglmajer izrazila je sumnju da bi moglo da dođe do odlaganja odluke o ukidanju viza za građanje BiH i to čak do oktobra, pa možda i kasnije.

"Po sadašnjem radnom planu Evropske komisije, doći će do odgađanja. Komisija je najavila da će tek u aprilu dati procjenu o tome da li su svi uslovi ispunjeni, a to je prekasno da EP donese odluke. To bi značilo da se sve onda prenosi poslije ljetnje pauze, sve do oktobra, ako ne i kasnije", rekla je ona.

Radio je podsjetio da je jul 2010. godine, kada se završava predsjedavanje Španije EU, bio najčešće pominjani datum kada bi za građane BiH trebalo da “padne“ i posljednji evropski zid.

S druge strane, evropski zvaničnici uvjeravaju da je BiH na dobrom putu i da je odluka o ukidanju viza na dohvat ruke.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Alfred Peres Rubalkabo je naveo da da bi BiH trebalo da dobije bezvizni režim do kraja španskog mandata predsjedavanja EU i da španska vlada potpuno razumije i podržava nastojanja BiH u okviru različitih projekata koji bi zemlju vodili putem evropskih integracija.

"BiH je započela razgovore vezano za svoju aplikaciju za članstvo u NATO savezu. U tim razgovorima može da računa na podršku Španije", rekao je on, prenosi radio.

Ukazujući da je očigledna diplomatska aktivnost visokih predstavnika zemalja EU, koji posjećuju BiH, dajući joj podršku na evropskom putu, radio istovremeno navodi riječi ministra inostranih poslova Slovačke i bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Miroslava Lajčaka da je EU veoma zainteresovana za uspješan napredak BiH na putu evropskih integracija.

"Ne postoji ni zamor ni zavjera u odnosu na BiH. Upravo suprotno. Špansko predsjedništvo je vrlo aktivno. Vi znate da se priprema nekoliko aktivnosti vezanih za region i za BiH posebno. To je prilika da se stvari zaista pokrenu napred, ali je naravno potrebno da i predstavnici BiH na tim skupovima pokažu ne samo političku volju, nego i konkretne rezultate", rekao je Lajčak.

Kada je riječ o napretku BiH na putu prema viznoj liberalizaciji i prema ukidanju viza sa EU, i Lajčak smatra da je je BiH na dobrom putu i da su rezultati konkretni, pozitivni, impresivni i da očekuje dobru pozitivnu odluku Evropske komisije veoma brzo.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE