• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od elektronskih zdravstvenih knjižica

Autor mondo.ba

Na elektronske zdravstvene knjižice i kartone u Srpskoj čekaće se i duže nego što je planirano.

Pao je prvi tender za nabavku sistema, koji je raspisao Fond zdravstvenog osiguranja, zbog žalbe jednog od ponuđača. Iz Fonda ni riječi o tome ko se prijavio na tender, i ko se na njega žalio, piše ATV.

Već viđen scenario, doduše u slučaju pasoša, mogao se i očekivati, poručuju u Transparensiju. To, kažu, možda i nije tako loše, jer su u samoj dokumentaciji uočili nekoliko nelogičnosti.

Za početak, vrijednost ugovora je 23 miliona maraka, iako je, za skoro isti sistem, Srbija potrošila manje od šest, a ima isto toliko puta više osiguranika nego Republika Srpska.

S druge strane, u tenderskoj dokumentaciji vidimo tu veliki broj računara, za koji čak opet nije procjenjeno da li će ta količina trebati ili neće, što ostavlja mogućnost za različita prilagođavanja i zloupotrebe”, kaže Ivana Korajlić, Transparency international BiH.

Iz Fonda, umjesto o propalom tenderu, danas puno riječi o koristima koje bi pacijenti i ljekari trebalo da imaju od elektonske baze podataka. Ugovorom će, kažu, biti obuhvaćene nabavka sistema, kartica i čitača, ali i računara koji su zdravstvenim ustanovama, kako tvrde, prijeko potrebni.

Zato će kupiti najmanje tri hiljade i nijedan, kažu, neće biti višak. Iako je, priznaju, projekat skup, poručuju da će se vrlo brzo isplatiti.

“-Osiguranici će dobijati račune sa cijenama svih usluga koje su koristili.

-Biće smanjeno vrijeme čekanja na dijagnostičke i terapijske procedure

-Uvođenje e-recepata dovešće do smanjenja troškova

-uvođenjem elektronske zdravstvene knjižice biće smanjene gužve u administraciji”, poručuju iz Fonda.

Međutim, pojedini medicinari strijepe od uvođenja novog sistema. Neki kažu da ono što su čuli od kolega iz Srbije, nije poslužilo kao ohrabrenje.

Imaju puno problema prilikom unosa infomracija. Posebno je, nažalost to što se pacijenti žale da njima to ne odgovara. S obzirom na našu situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, i sve ono što nas prati, posebno u zdravstvu, zaista treba dobro razmisliti, prije svega mislim na Ministarstvo zdravlja, da li nam uopšte treba ovakav jedan projekat”, ističe Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanja, već su novinare preusmjerili na Fond. Tender za nabavku elektronskog zdravstvenog kartona prvobitno je bio projektovan na nešto više od 17 miliona maraka.

Kasnije su se predomislili, pa su vrijednost podigli na 23 miliona. Pošto je tender poništen, na potezu je Kancelarija za žalbe koja mora da odluči da li će prihvatiti ili odbaciti žalbu ponuđača

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

Sta je reci?! Nije valjda Lanaco pao u nemilost?'

Dalibor

E bas smo mislili da cemo dobiti te knjizice! Vi vidjeli da je Srbija krenula sa tom pricom, pa da malo ovom narodu zamazete oci.

MONDO REPORTAŽE