• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvizdić u Albaniji: Možemo biti privlačan prostor

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje na neformalnom sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana, koji je počeo jutros u albanskom gradu Draču.

Kao samostalne države jesmo mala tržišta, ali kao zapadni Balkan sa gotovo 20 miliona stanovnika možemo biti vrlo privlačan prostor za vrlo ozbiljne investicije – kazao je Feni predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji prisustvuje danas u Draču neformalnom sastanku premijera zemalja zapadnog Balkana, čiji je domaćin premijer Republike Albanije Edi Rama.

Zvizdić je u izjavi za Fenu naglasio da je fokus današnjeg susreta u Draču jačanje eknomske saradnje država zapadnog Balkana, a sastanku prisustvuju komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Muler, kao predstavnici institucija koje značajno učestvuju u finansiranju projekata BiH i regionalnih projekata na prostoru zapadnog Balkana.

Činjenica je da postoji veliki broj barijera, ali Zvizdić je kazao kako je na sastanku konstantovano da takođe postoji i veliki prostor za unapređenje trgovinske razmjene kao i za implementaciju i realizaciju bitnih investicionih projekata koji bi ovoga puta imali regionalni karakter.

"Svi smo prije svega opredijeljeni za dalje aktivnosti na putu evropskih integracija, ali svakako da takve aktivnosti podrazumijevaju i jačanje konkurentnosti regije zapadnog Balkana", naglasio je Zvizdić.

Učesnici današnjeg skupa u Draču najavili su organizovanje konferencija u narednom periodu na kojima će biti prezentovani ozbiljni investicioni projekti regionalnog karaktera, a za koju su svi iskazali interes.

"Razgovaraćemo i o lakšem pristupu evropskim fondovima, od strane država zapadnog Balkana, jer sve više sazrijeva mišljenje da zapadni Balkan mora jednom ubrzanom dinamikom postati integrativni dio Evropske unije", zaključio je Zvizdić.

Domaćin današnjeg sastanka je premijer Albanije Edi Rama, a sastanku prisustvuje i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na skupu još učestvuju i premijeri Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova*.

Cilj sastanka je jačanje i produbljivanje regionalne saradnje i približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Na marginama sastanka najavljeno je da će se održati radne sesije na kojima će se diskutovati o temama kao što su trgovina, usluge, investicije i digitalna ekonomija.

Između ostalog, očekuje se da šefovi vlada zemalja Zapadnog Balkana diskutuju i da garantuju maksimalno angažovanje na visokom nivou u smjeru sprovođenja Akcionog plana o regionalnoj ekonomskoj zoni što je bilo dogovoreno na Samitu u Trstu u Italiji.

Takođe, prema prethodno najavljenom, dosadašnji rezultati Berlinskog procesa i buduće perspektive regionalne saradnje biće teme diskusije današnjeg neformalnog skupa.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE