• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Tenzije rastu, ali region napreduje ka EU''

Autor SRNA

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je Balkan jedan od prioriteta Unije.

Mogerinijeva je na otvaranju konferencije ambasadora EU istakla da su na Balkanu ove godine tenzije zabrinjavajuće rasle, ali da su partneri u regionu uvijek uspijevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na putu ka Uniji jer to "traži njihovo stanovništvo".

Ona je navela da im je Unija pomagala na tom putu, ali da je to bila njihova zasluga jer mladi to traže od svojih lidera.

"Možda će biti teško, možda će biti izazov, možda će biti bolno sa vremena na vrijeme raditi na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima, ali ako na kraju dana to ljudi traže od vas, to morate da obezbijedite. Mi smo tu da omogućimo da to obezbijede", rekla je Mogerinijeva.

Ona je navela da Balkan nije dvorište Evrope, već sama Evropa, te je istakla da se naljuti svaki put kada se "prijateljima Unije na Balkanu" kaže da su "na putu ka Evropi".

Mogerini je podsjetila da će uskoro sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom samoproglašenog Hašimom Tačijem kako bi bio nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

"Treba da postavimo kao naš cilj do kraja ovog mandata da vidimo značajne korake za svakog balkanskog partnera na putu ka EU", rekla je Mogerinijeva.

Ona je navela da slijedi još posla, kako unutar tako i izvan EU, ali da smatra da je to realan i ambiciozan, ali moguć i potreban cilj u narednim godinama.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan BL

Balkan prioritet ????? Za sta je prioritet.! Jeli za punjenje buzeta eu.... Npr jedna milka cokolada u njemackoj kosta 1 km a u bosni ta ista cokolada kosta 2,5 km Jeli za ovakve stvari prijoritet. Dali ima nasa vlas pameti .....!!!!! N E M A.!?

MONDO REPORTAŽE