• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice žrtava očekuju maksimalnu kaznu za Orića

Autori mondo.ba Autori SRNA

Sud BiH sutra će objaviti prvostepenu presudu komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima 1992. godine, najavljeno je iz Suda.

 Porodice žrtava očekuju maksimalnu kaznu za Orića Izvor: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac na području Srebrenice ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je tokom iznošenja završne riječi da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret.

Orićev branilac Lejla Čović smatra da Tužilaštvo nije ništa uspjelo dokazati, osim činjenice da je bio oružani sukob između Armije BiH i Vojske Republike Srpske, te Sudu predložila da njen branjenik bude oslobođen.

Izricanje presude zakazano je za 9.00 časova.

"Nisu obuhvaćeni brojni zločini"

Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branislav Vasiljević rekao je da će petnaestak članova ove i bratunačke organizacije porodica poginulih prisustvovati sutra izricanju presude pred Sudom BiH.

On ističe da činjenica da u optužnici protiv Orića nisu obuhvaćeni brojni zločini počinjeni nad srpskim civilima pod njegovom komandom ili uz njegovo lično učešće govori da Tužilaštvo BiH želi umanjiti krivicu i Orićevu odgovornost relativizovati.

Vasiljević podsjeća da je Orić optužen je u avgustu 2015. godine za tri pojedinačna ubistva, i to sudije Slobodana Ilića u Zalazju kod Srebrenice, Mitra Savića i Milutina Miloševića u bratunačkim selima Kunjerac i Lolići.

On pita pravosuđe BiH zašto optužnicom nisu obuhvaćena i ne pomonju se masovna ubistva i zločini koja su Orić i njegovi potčinjeni počinili u Gnioni, Ratkovićima, Brežanima, Zagonima, Krnjićima, Zalazju, Podravanju, Fakovićima, Bjelovcu, Kravici, Skelanima i drugim selima u ove dvije opštine, ali i na području vlaseničke i zvorničke opštine.

"Bez obzira kakva presuda bude izrečena Oriću i njegovom pratiocu Sabahudinu Muhiću, mi tražimo od Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv Orića i ostalih počinilaca za zločine u navedenim i drugim selima u srednjem Podrinju u kojima su stradale stotine civila", rekao je Vasiljević Srni.

Prema njegovoj ocjeni, Orić treba da odgovara i za ubistva svih Srba koji su ostali u Srebrenici na početku rata kao lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti, ali i za ubistva pripadnika muslimanskog naroda koji u nekom trenutku nisu poslušali njegovu komandu.

Vasiljević je izrazio sumnju u objektivnost i nepristrasnost suda koji je omogućio Oriću da se brani sa slobode i utiče na svjedoke koji su u toku suđenja mijenjali iskaze u što su se mogli uvjeriti svi koji su i djelimično pratili ovo suđenje.

"Svaka kazna za Orića, izuzev maksimalne, je neprihvatljiva za porodice srpskih žrtava i pokazala bi pristrasnost i da Sud BiH postoji samo za osuđivanje Srba, što je neprihvatljivo i što vodi do potpunog nepovjerenja i raspada ove države", zaključio je Vasiljević.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE