• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udruženja traže posebnu sjednicu o bh. pravosuđu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predstavnici udruženja u RS proisteklih iz rata zatražili su danas održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS posvećene radu bh. pravosuđa.

 Posebna sjednica NSRS o pravosuđu BiH Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Narodna skupština RS je 2015. godine održala posebnu sjednicu na istu temu, a kada je donesena odluka o održavanju referenduma RS sa ciljem ukidanja Suda i Tužilaštva BiH. Međutim, iz spomenutih udruženja tvrde da je sada ipak „vanredna situacija“, prvenstveno zbog nedavne oslobađajuće presude Naseru Oriću.

- Ovo je sada vanredna situacija. Nikada nismo bili pogođeni kao sada – kazala je Božica Živković – Railić iz Udruženja žena žrtava rata.

Predstavnici pet udruženja su se prošlog vikenda sastali i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom kada je postavljen rok od deset dana da se postigne konsenzus o održavanju posebne sjednice RS, na kojoj bi se donijela odluka o daljim koracima kada je u pitanju referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Taj sastanak bojkotovali su predstavnici opozicije u RS ali su u međuvremenu pozivali Dodika da bez oklijevanja sprovede sporni referendum, jer je odluka o njegovom raspisivanju već objavljena u Službenom glasniku RS. Ukoliko se ova odluka ne suspenduje, referendum bi se trebao održati 19. novembra.

- Ubijeđeni smo da će se na ovim pitanjima postići konsenzus i da će svi, i pozicija i opozicija, biti u velikoj sali tokom održavanja posebne sjednice o ovoj temi. Predstavnici naših udruženja bi uzeli aktivno učešće na ovoj sjednici NSRS – poručili su danas predstavnici udruženja proisteklih iz rata nakon sastanka u Banjaluci.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE