• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haški tužioci protiv odlaganja presude Mladiću

Autor mondo.rs

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da sudije kao neosnovan odbiju zahtjev odbrane Ratka Mladića da izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano za 22. novembar bude odloženo zbog bolesti optuženog.



Tužioci su ocijenili da je odbrana "propustila da pruži bilo kakvo opravdanje za taj zahtjev i za tvrdnje kojim ga je potkrijepila".

U današnjem odgovoru na zahtjev odbrane, haško tužilaštvo tvrdi da branioci nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je "po mišljenju medicinskih profesionalaca došlo do značajnog pogoršanja stanja Mladićevog mozga" i da bi zbog toga general mogao biti "nesposoban da učestvuje" u procesu.

Tužioci navode da su ljekari u pritvoru Tribunala i nezavisni specijalisti pomno pratili Mladićevo zdravstveno stanje tokom cijelog suđenja.

"Njihovi izvještaji odrazili su nalaz da je optuženi sposoban da učestvuje u suđenju i da sasluša presudu po navodima optužnice protiv njega", tvrdi tužilaštvo.

U današnjem podnesku, tužioci navode i da je nalaz da je "zdravstveno stanje optuženog stabilno" potvrđen i u posljednjem izvještaju specijalista od 22. septembra.

Tužilaštvo podsjeća da je raspravno vijeće u nedavnoj odluci konstatovalo da Mladić "nema akutnih medicinskih problema" koji nisu bili obrađeni liječenjem.

O tvrdnjama odbrane da joj Tribunal nije dostavio sve Mladićeve medicinske nalaze, tužilac Piter Mekloski nije želio da se izjašnjava.

Obrana Ratka Mladića zatražila je juče od Haškog tribunala da odloži izricanje presude, da se prvo objavi sva medicinska dokumentacija o njegovom zdravstvenom stanju i utvrdi da li je Mladić procesno sposoban da učestvuje u postupku.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE