• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vjerovali ili ne: Osuđeni zbog zločina nad Srbima

Autori mondo.ba Autori Agencije

Edhem Žilić osuđen zbog zločina nad Srbima i Hrvatima u Konjicu, a Ivan Medić za zlodjela počinjena u logoru "Dretelj".

Sud BiH proglasio je krivim Edhema Žilića, bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH i vršioca dužnosti upravnika u logoru "Musala" u Konjicu, za ratni zločin nad srpskim i hrvatskim civilima i osudio ga na devet godina zatvora.

Nepravosnažnom presudom Žilić je osuđen za svih 16 tačaka optužnice, prema kojoj je, od maja do kraja oktobra 1993. godine činio, naredio, omogućio i nije sprečavao nečovječno postupanje prema zatvorenicima, uključujući i silovanja u logoru "Musala" u Konjicu.

"Vijeće je razmotrilo sve dokaze i utvrdilo da je optuženi počinio radnje koje mu se stavljaju na teret", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija.

Vijeće je nesporno utvrdilo status oštećenih kao civila, što je suprotno tezi odbrane koja je tvrdila da su bili ratni zarobljenici, prenosi Birn.

Žilić je oslobođen naknade troškova postupka, a određene su mu mjere zabrane putovanja i obaveza da se dva puta mjesečno javlja u nadležnu policijsku stanicu.

Oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućeni su na parnicu.

RAJIĆ OSLOBOĐEN

Sud BiH osudio je Ivana Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, dok je Tončo Rajić oslobođen krivice za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva u logoru Dretelj kod Čapljine.

Medić i Rajić su, prema optužnici, od 5. maja do 17. avgusta 1992. godine, kao pripadnici HOS-a i Hrvatskog vijeća odbrane, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine, te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Medić je proglašen krivim da je učestvovao u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je na sedam i po godina zatvora. Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin u drugom predmetu Mediću je izrečena jedinstvena kazna, prenosi Birn.

"Ocjenom dokaza, Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Medić počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Vijeće je utvrdilo da su oštećene svjedokinje imale svojstvo civila i da je optuženi silovao svjedokinju `B`", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Sead Đikić.

Prema nepravosnažnoj presudi, Rajić je oslobođen krivice jer svjedokinja "A" nije potvrdila u potpunosti činjenični opis optužnice, te u nedostatku dokaza Vijeće nije moglo utvrditi da je riječ o ratnom zločinu.

Sudsko vijeće oslobodilo je Medića i Rajića plaćanja sudskih troškova. Na ovu presudu moguće je podnijeti žalbu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stanko

Nije valjda danas 1 April?

MONDO REPORTAŽE