• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napad na kolonu JNA - 26 godina zločina bez kazne

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na današnji dan, prije 26 godina, ubijeno je 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a oko 207 njih zarobljeno i mučeno u logorima.

 Napad na kolonu JNA - 26 godina zločina bez kazne Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pripadnici mahom muslimanskih paravojnih formacija, "Zelenih beretki", "Patriotske lige", "Teritorijalne odbrane BiH" i pojedini pripadnici MUP-a napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog.

I ove godine porodice žrtava iz Dobrovoljačke ulice će počast ubijenima odati u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, da bi izbjegli ponižavanje žrtava od strane ''Zelenih beretki'' koji su ih ranije u Sarajevu otvoreno vrijeđali i verbalno napadali.

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i delegacija parlamenta Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, članovi porodica stradalih i brojni građani.

Istovremeno, pripadnici udruženja ''Zelene beretke'' koje okuplja ratne veterane iz te vojne formacije godišnjicu počinjenog zločina obilježavaju na samom mjestu događaja. Dobrovoljačka se danas zove Ulica Hamdije Kreševljakovića.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH DŽud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili krivična djela za koja se terete.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet "Dobrovoljačka" preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić - tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet "Dobrovoljačka" ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Jovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak "politički motivisan".

Jovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične poternice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se "ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE