• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest u Sarajevu zbog migranata

Autor mondo.ba

U 11 sati u Sarajevu ispred institucija BiH počeo protest načelnika, gradonačelnika i vijećnika iz USK čime izražavaju nezadovoljstvo radom institucija BiH u vezi povećanog broja dolaska migranata i izbjeglica u BiH.

 Protest u Sarajevu zbog migranata Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zahtjevaju da državne institucije, prije svega Ministarstvo sigurnosti BiH, preuzmu odgovornost za ovaj problem.

Okupljeni su držali transparent s natpisom: "4.000 migranata u Krajini, Ministarstvo sigurnosti BiH poduzmite nešto". Nedžad Zukanović, načelnik opštine Ključ je kazao kako niko nije protiv migranata i izbjeglica, ali da ova lokalna zajednica nema kapaciteta da ih zbrine. Smatra da na ovom pitanju "država polaže svoj ispit", piše N1.

BiH neće biti "hot spot" za migrante

"U Ključu nema migranata, samo prolaze. Najviše ih je u Bihaću i Velikoj Kladuši, ali sutra to može biti bilo koji grad u Krajini. Zato protestujem. Pozivam da se institucije BiH traže rješenja i bolje komuniciraju. Niko nije protiv migranata, ali nemamo uslova da ih prihvatimo. Bit će još komplikovanija država ako ne bude radila svoj posao. Država ovdje polaže svoj ispit", rekao je.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, istakao je kako je ova lokalna zajednica u proteklih osam mjeseci učinila sve za zbrine migrante i izbjeglice, ali da to više ne može činiti sama. Prema njegovim riječima, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH se više bavi kako neutralisati propagandu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, nego kako riješiti ovaj problem.

"Kriza je prevazišla naše mogućnosti. Očigledno je da Ministarstvo sigurnosti nema kapacitete. Ne zahtjevamo da migranti idu, već da se počnu brinuti o njima. Oni se moraju smjestiti. Nije pitanje hoće li se desiti incident, nego je pitanje kada i koliko će tragičan biti. Ovo je vapaj da institucije rade svoj posao", rekao je.

Bolja kontrola granice rješenje migrantske krize

Fazlić je ukazao da će se načelnici i gradonačelnici danas sastati sa Semihom Borovac, ministricom za ljudska prava i izbjeglice na njen poziv, te je dodao.

"Ministar Mektić vodi više računa kako neutralisati Dodikovu propagandu, nego kako će riješiti ovaj problem", zaključio je Fazlić.

Istakao je da hrvatska i italijanska policija vraćaju migrante i izbjeglice u Bihać, a ne u Sarajevu, te da Granična policija BiH ne radi svoj posao.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

DRENA

Bez Komentara i ovdje se teško živi a sad i migranti nek ih vrate u njihovu zemlju ili ovo samo prolaz bez zadržavanja

MONDO REPORTAŽE