• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuže Tužilaštvo BiH jer ne poštuje Ustavni sud!

Autor mondo.ba

Protiv odgovornih u Tužilaštvu BiH danas će biti podnesene krivične prijave zbog neizvršavanja sudske odluke u vezi sa slučajem Dobrovoljačka.

Tu informaciju je za Srpskainfo potvrdio Milan Romanić, advokat porodica nastradalih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. Ustavni sud BiH je još početkom godine naložio Tužilaštvu BiH da odluči po prigovorima zbog obustavljanja istrage u tom slučaju, ali ono nije ispoštovalo odluku suda.

"Uvijek vjerujem da će sud i tužilaštvo raditi po zakonu, a šta će biti – vidjećemo. Ovo nisu dvostruki, već četvorostruki standardi u radu tužilaštva i to je valjda svima jasno. Ako šest godina ne mogu nešto riješiti, onda nemam više nikakav komentar", rekao je Romanić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da tužilaštvo svjesno odugovlači sa slučajem Dobrovoljačka, jer su osumnjičeni funkcioneri nekadašanje Republike BiH.

"Nesprovođenje odluke Ustavnog suda je krivično djelo i to krivično djelo procesuira tužilaštvo. I sada imamo presedan nad presedanima, da to isto tužilaštvo, koje nekog drugog procesuira zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda, ne poštuje odluku suda. Naša sumnja u svjesne opstrukcije jeste ne samo zbog visokopozicioniranih lica nekadašnje Republike BiH, već i što bi procesuiranje tog predmeta najbolje pokazao karakter rata i ko je ustvari počeo sukobe i velika stradanja na ovim prostorima. Zbog toga se ne želi u potpunosti procesuirati taj predmet, a sve je jasno kada se vidi da je strani tužilac donio odluku o obustavljanju istrage", kaže Kojić.

nspektor u MUP RS Simo Tuševljak ističe da je MUP dostavio značajan broj dokaza koji nedvosmisleno dokazuje počinjeni zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

"Naš službeni izvještaj se odnosi na napad na pripadnike JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine. To je bio isplaniran napad sa ciljem da dođe do eskalacije ratnog sukoba u BiH. Tih dana je bio potpisan Lisabonski sporazum sa kojeg je Alija Izetbegović povukao potpis u zadnji čas, a taj sporazum je faktički značio izbjegavanje rata u BiH i jedan potpuno drugačiji istorijski tok dešavanja na ovim prostorima", ističe Tuševljak.

Dodaje da se sprega politike i Tužilaštva BiH pokazala upravo na primjeru Dobrovoljačke ulice i Tuzlanske kolone, budući da na pritužbe MUP RS o obustavljanju istrage nije odgovoreno od 2011. godine.

Odluku o obustavljanju istrage u slučaju Dobrovoljačka tužilaštvo je obrazložilo tvrdnjama da je kolona JNA bila legitimni vojni cilj. U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. ubijena su 42 pripadnika JNA. Za umiješanost u zločine u Dobrovoljačkoj između ostalih se sumnjiče funkcioneri nekadašnje Republike BiH Ejup Ganić i Jovan Divjak, prenosi Srpskainfo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE