"Radioaktivni otpad smetnja za normalan život" | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

"Radioaktivni otpad smetnja za normalan život"

Autori mondo.ba Autori SRNA
Autori mondo.ba Autori SRNA

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da odluka Hrvatske o odlaganju i skladištenju radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac na lokaciji Trgovska gora u Dvoru predstavlja smetnju za normalni život stanovnika ove opštine.

kasarna Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

On je novinarima izjavio da je kasarna "Čerkezovac" od Dvora udaljena šest kilometara, a od samog centra Novog Grada manje od tri kilometra vazdušnom linijom.

"Smatramo da postoje mehanizmi da odluka bude promijenjena, jer se i u hrvatskim dokumentima pominje druga lokacija Majdan, koja je udaljenija i više odgovara. Kasarna `Čerkezovac` je odabrana, jer je tu već postojeći objekat i neće biti ulaganja. To je neprihvatljivo, jer taj objekat nije projektovan za radioaktivni otpad već za hranu i vojnu opremu", rekao je Drljača.

On je naveo da će opština Novi Grad uskoro uputiti dopis Vladi Republike Srpske, predsjedniku Srpske, nadležnom republičkom ministarstvu, Savezu opština i gradova, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH.

"Pismo će sadržati sve argumente i ukazati na proizvoljno tumačenje činjenica u hrvatskim studijama. Institucije nisu shvatile ozbiljno ovaj problem, a činjenica je da odabrana lokacija ne predstavlja problem za Hrvatsku već za BiH. Treba objediniti sve podatke, naći odredbe uredbi i propisa koji će podržati naše stavove da je ova lokacija neprihvatljiva", rekao je Drljača.

Nuklearni otpad sve bliže BiH

On je naveo da Hrvatska nije odustala od namjere da lokacija za odlagalište i skladište radioaktivnog otpada bude na Trgovskoj gori, iako je u toku postupak da donji tok rijeke Une bude zaštićen.

"Tu je i parametar blizine granice, u njihovim dokumentima je navedeno da lokacija ispunjava uslove budući da je gustina naseljenosti u radijusu od 20 kilometara manja od 20 stanovnika po kilometru kvadratnom, što nije istina jer je gradski dio naše opštine u radijusu od pet kilometara, a tu živi 11.500 stanovnika", istakao je Drljača.

On smatra da ovaj projekat podržavaju snažni lobiji koji protežiraju nuklearne programe i skupu opremu koja ih prati, a pri tom zanemaruju ljudske sudbine i lokalne interese.

"Hrvatska u svojim dokumentima iz oblasti energetike ističe opredjeljenje za nuklearnu energiju što znači da kad jednom bude uspostavljeno skladište nuklearnog otpada nema sumnje da će Trgovska gora postati potencijalna lokacija i za nuklearnu centralu", istakao je Drljača.

Una u blizini Trgovske gore- Park prirode!

Načelnik opštine Novi Grad je dodao da oni mogu da preuzmu kompletan radioaktivni otpad iz elektrane Krško i da se boji da planiraju da to bude odlagalište za širi evropski prostor.

Vlada Hrvatske je 9. novembra donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a Nacionalnim programom sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva od 2019. do 2023. godine planirano je dobijanje građevinske dozvole i određivanje putne, odnosno željezničke rute za transport otpada.

U periodu 2023-2025. godine planirano je fizičko preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine generisanog pogonskog radioaktivnog otpada na lokaciju "Čerkezovac".

U periodu 2025-2043. godine planirano je preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine pogonskog radioaktivnog otpada koji će nastati u vrijeme produženog rada pogona elektrane "Krško".

Mještani Novog i Dvora: NE nuklearnom otpadu!

U periodu 2043-2060. godine planira se prihvatanje i skladištenje polovine dekomisijskog radioaktivnog otpada, a od 2060. do 2065. premještanje otpada iz dugoročnog skladišta u odlagalište i zatim razgradnja dugoročnog skladišta i zatvarnje odlagališta čija je lokacija Trgovska gora.

Osim toga, dokument predviđa da se analizira i varijanta da Hrvatska preuzme ukupnu količinu otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE