• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije izabrana komisija za izbor Savjeta ministara

Autor SRNA

Konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara prekinuta je danas u Sarajevu u momentu predlaganja kandidata i izbora predsjedavajućeg ovog tijela i njegovih zamjenika.

 Nije izabrana komisija za izbor Savjeta ministara Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Na prijedlog člana komisije Nenada Nešića (DNS) sjednica je prekinuta nakon što je rezultat glasanja bio šest prema šest (dva člana nisu bila prisutna) i kada je postalo očigledno da predloženi kandidati ne mogu dobiti većinu.

Parlamentarna većina predložila je Stašu Košarca (SNSD) za predsjedavajućeg, a Predraga Kožula (HDZ) i Halida Genjca (SDA) za zamjenike.

"Sjednica bi trebalo da bude nastavljena poslije novogodišnjih i božićnih praznika. Očekujem da će u nastavku sjednice biti ispoštovana politička volja naroda iskazana na izborima", rekao je Nešić novinarima.

On smatra da se u ovom slučaju radi o opstrukciji i onemogućavanju izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Nešić je ponovio da svi srpske predstavnici u zajedničkim institucijama BiH treba da poštuju i sprovode stavove i odluke ključnih institucija Republike Srpske.

Član Komisije Branislav Borenović (PDP) potvrdio je da je danas glasao protiv predloženih kandidata zbog "političkih, demokratskih i ljudskih razloga".

On je izrazio nezadovoljstvo što klub poslanika u kojem se on nalazi u Predstavničkom domu nije konsultovan u vezi sa imenovanjem rukovodstva Komisije.

Borenović je poručio da će, ako Zoran Tegeltija bude kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, sa obje ruke glasati protiv, jer smatra da je to "grobar ekonomije Republike Srpske".

Saša Magazinović (SDP) potvrdio je da Komisija danas nije izabrala svoje rukovodstvo, ističući da prijedlog parlamentarne većine (SNSD, HDZ, SDA) nije prošao, jer u komisiji ta koalicija nema većinski kapacitet.

On smatra da pomenuta parlamentarna većina trenutno nema presudni kapacitet za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara ni u Predstavničkom domu.

Magazinović je dodao da SDP kao opoziciona stranka neće podržati Zorana Tegeltiju ukoliko on bude predložen kao kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Komisiju čini 14 članova, i to Halid Genjac /SDA/, Staša Košarac /SNSD/, Predrag Kožul /HDZ BiH/, Branislav Borenović /PDP/, DŽenan Đonlagić /DF/, Saša Magazinvić /SDP BiH/, Dragan Mektić /SDS/, Predrag Kojović /Naša stranka/, Edita Đapo /SBB/, Jakov Galić /SP/, Nenad Nešić /DNS/, Jasnim Emrić /A-SDA/, Mirsad Kukić /PDA/ i Aida Baručija /Nezavisni blok/.

Predsjedništvo BiH još nije uputilo zvaničan prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, iako su konsultacije obavljene, a u javnosti je odavno poznato ime Zorana Tegeltije za tu funkciju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE