• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema istrage protiv Đakovića, Krešića i Bandića

Autor mondo.ba

Tužilaštvo BiH neće pokrenuti istragu protiv zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i konzula Hrvatske u konzulatu u Tuzli Ivana Bandića u vezi optužbi za umiješanost u obavještajnu aferu.

Tužilaštvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Krešića, Đakovića i Bandića a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je formiran po službenoj dužnosti u vezi navoda iznesenih na jednom internet portalu da pomenuta trojka učestvuje u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH - povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta - u svrhu nezakonitih aktivnosti. 

Misli se na priču koju je objavio novinar Avdo Avdić u kojoj se tvrdi da su pripadnici selefijskog pokreta bili vrbovani kako bi im bilo podmetnuto oružje. Sve je navodno organizovala hrvatska obavještajna služba.

"U predmetu su saslušani Đaković Mato, Krešić Mijo, Avdić Avdo, Mektić Dragan, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom. Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe učestvovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H.  Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom", saopšteno je iz Tužilaštva.

Hrvatska, selefije, oružje - Mektić sve potvrdio

Navodi se da su policijske agencije u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužlaštvo da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Savjet ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

"U toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se  navodno predstavljale kao zaposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti,'' kažu u Tužilaštvu

Tamo navode da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo bezbjednosti BiH u momentu kada je ministar dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

Takođe, u Tužilaštvu obećavaju da ćeu narednom periodu nastaviti rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informisati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava isigurnosti svih građana BiH.

Prema priči koja je pokrenula obavještajnu aferu "hrvatski obavještajci" su bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane grupe radikalnih islamista-selefija, odnosno da su opravdane ranije izjave predsjednice Hrvatske, Kolinde Grbaar Kitarović o "hiljadama islamističkih ekstremista u BiH koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost cijelog regiona."

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE