• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao Makronu: Dok je hramova, biće i nas

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio pismo predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Makronu

"Kao srpski član Predsjedništva BiH i njegov aktuelni predsjedavajući, izražavam Vama i francuskom narodu najdublje žaljenje zbog tragedije koja se dogodila sa katedralom Notr Dam. To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlja prvorazrednu vrijednost, ne samo za francuski narod, već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog naslijeđa koje je temelj našeg identiteta," stoji u pismu. 

Dodik je dodao da se srpski narod u svojoj istoriji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, a podsjetio je da je u požaru oštećen i biser duhovnosti, manastir Hilandar na Svetoj gori.

"On je, kao i veličanstvena katedrala Notr Dam, građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelja od tada do danas je velikim dijelom obnovljen. Nadam se da će se to ubrzo dogoditi i sa velelepnim pariskim hramom posvećenim bogorodici Mariji. Naš zajednički evropski dom, jedinstven i utemeljen na hrišćanskim vrijednostima, kako u prošlosti, tako i u budućnosti, moraju da obilježavaju monumentalni simboli kakvi su Notr Dam i Hilandar. Dok je njih, biće i nas," zaključeno je u pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjedniku Francuske.

Jedan od simbola Pariza i Francuske, katedrala Notr Dam, stara 856 godina teško je stradala u sinoćnjem požaru.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE