• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do septembra analiza demografske slike RS

Autor Anadolija

Do septembra će biti završena stručna analiza demografske slike u Republici Srpskoj na osnovu koje će biti donesene mjere za poboljšanje demografske slike.


Predsjednica RS Željka Cvijanović je, nakon sastanka sa članovima Savjeta za demografsku politiku, istakla da će se mjere Programa za demografsku obnovu bazirati na istraživanjima i anketama, a da će se raditi o mjerama finansijske i nefinansijske prirode.

"Posebno ćemo se baviti potrebom usklađivanja rada i roditeljstva, iznaći modalitete koji podrazumjevaju primjerenije radno vrijeme usklađeno sa roditeljstvom", rekla je Cvijanović i izrazila podršku donošenju registra stanovništva i socijalne karta, kao bi se utvrdilo koliko su davanja ciljana

Draško Marinković, profesor banjalučkog PMF-a, rekao je da je za ključno da se "prilagodimo neminovnom i da problamo promjeniti ono što je moguće".

"Nosilac projekta će biti Centar za demografsko istraživanje iz Banjaluke koji će dati smjernice u kom pravcu možemo da se prilagodimo demografskim promjenama", kazao je Marinković.

Govoreći o demografskim problemima rekao je da su to nedovoljno rađanje, migracije, starenje stanovništva i rast mortaliteta.

"Imaćemo svega, ali nećemo imati kome dati"

"Posljednjih osam godina imamo konstantnost od 9.500 djece godišnje", rekao je Marinković i dodao da su postojeće mjere populacione politike dobre ali ih treba nadograditi i usmjeriti na povećanje nivoa rađanja.

Prema njegovim riječima opasnost je i odliv fertilnog stanovništva, odnosno žena koje rađaju, a koje odlaze u instranstvo.

"Problem migracija nije jednostavan, s njim se suočavaju i evropske razvijene zemlje, poslije 100 godina evropska populaciona politika nije pronašla adekvatan odgovor na nedovoljno rađanje", kazao je Marinković.

Naglasio je da će problem starenja stanovništva biti sve očigledniji.

"Sada smo prosječno stari 43 godine i u dogledno vrijeme ćemo ostariti za još dvije godine", kazao je Marinković i dodao da mortalitet konstantno raste.

Marinković kaže da je potrebno promovisati materinstvo, jer sve analize ukazuju da žene u RS-u žele da rađaju dvoje do troje djece.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE