• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OEBS kriitikuje: Tužilaštvo BiH otaljava ratne zločine

Autor mondo.rs

Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kritikovala je danas Tužilaštvo BiH da je "alarmantna brzina pada stopa osuđujućih presuda", zbog pada kvaliteta istraga i optužnica.

 OEBS kriitikuje: Tužilaštvo BiH otaljava ratne zločine Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Prvo, stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina u Sudu BiH opada alarmantnom brzinom, potičući zabrinutost u vezi s kvalitetom istrage i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH", rekao je šef Misije OEBS-a u BiH, Brus Berton.

Misija OEBS-a, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH, predstavila je danas izvještaj o upravljanju predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"Nedostupni pravdi"

Glavna prepreka u procesuiranju ratnih zločina je, kako se navodi, nedostupnost optuženih sudovima, najčešće zbog toga što se nalaze u stranim zemljama i ne mogu biti izručeni po zakonu. Prema podacima Misije OEBS-a, ovaj problem prisutan u otprilike 29 postupaka koji su u toku, odnosno od ukupno 72 postupka koji su u toku, 79 optuženih je nedostupno nadležnim sudovima u BiH.

Šef Misije Berton rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je krajni cilj ovog izveštaja da se obezbjedi postizanje pravde za žrtve ratnih zločina, kao i da se daju jasne preporuke Tužilaštvu BiH i drugim nadležnim institucijama.

On je dodao da Tužilaštvo BiH ne usmjerava svoje vreme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje nasjloženijih predmeta ratnih zločina.

"To je u suprotnosti s ulogom Tužilaštva BiH u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i takva praksa predstavlja rasipanje vrijednih resursa", kazao je Berton.

Prema njegovim riječima, ako se nastavi rješavanje predmeta ovom brzinom, Tužilaštvu BiH će trebati skoro deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima.

"Postojanje takvih pitanja nije logično, uzevši u obzir ulaganja EU kroz IPA podršku, te dodatna ulaganja mnogih drugih aktera u unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou", rekao je Berton.

On je pozvao Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre izvještaj, kao i posljedice koje aktuelna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po nasljeđe koje će ostati iza pravosuđa u BiH.

U izvještaju je navedeno da je Misija OEBS-a u 2018. godini zabilježila pad broja okončanih postupaka u predmetima ratnih zločina, nastavljajući trend koji je započet 2016. godine.

"Tokom 2018. godine pravosuđe u BiH je okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužene za ratne zločine. Od 2004. godine, kada je Misija počela pratiti procesuiranje ratnih zločina u BiH, ukupno su završena 523 postupka sa 779 optuženih", navodi se u izvještaju.

Međutim, kako se dodaje, prema saznanjima Misije, krajem 2018. godine bila su 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičene osobe.

Podignuta optužnica protiv Dudakovića!

Misija OEBS-a je upozorila da je u 2018. godini prosečna stopa pravosnažnih osuđujućih presuda drastično pala.

Kako navode, iako su stope osuđujućih presuda sudova u FBiH i RS neznatno smanjene, stopa osuđujućih presuda Suda BiH pala je na 39 odsto, čime je prosečna stopa osuđujućih presuda u celoj zemlji pala ispod 50 odsto.

"Mada je na kraju 2018. godine broj potvrđenih optužnica nešto veći nego u 2017. godini, opšti trend smanjenog priliva novih postupaka pred sudovima se nastavlja", upozorava Misija OEBS-a.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE