• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi prekršaji u oblasti javnog reda i mira

Autor SRNA

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru propisuju se i definišu novi prekršaji i sankcije u toj oblasti, među kojima je prekršajna odgovornost ugostitelja kao preduzetnika.

 Novi prekršaji u oblasti javnog reda i mira Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definiše novi prekršaj `neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira`", precizira se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Predstavnik MUP-a Srpske Srđan Obradović rekao je, obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini, da se propisivanju novog prekršaja pristupilo jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja.

"Za to su odgovorna službena lica imala određena saznanja u trenutku ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi učinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društeno neprihvatljivo i kažnjivo", naveo je Obradović.

Prema prijedlogu izmjena ovog zakona, navodi se da su za neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira odgovorna lica u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim ustanovama, sportskim organizacijama i druga lica koja u okviru vršenja redovnih službenih dužnosti nadležnom organu ne prijave prekršaje protiv javnog reda i mira sa obilježjem nasilja.

Prema izmjenama ovog akta, oni bi za ovaj prekršaj mogli da budu kažnjeni novčanom kaznom od 300 do 900 KM.

"Neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira i iznos novčane kazne se propisuju prvenstveno s ciljem preventivnog djelovanja i povećanja odgovornosti odgovornih i drugih lica u okviru vršenja službenih dužnosti", navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

U prijedlogu se navodi i da se mijenja vrijeme kućnog reda kada nije dozvoljeno narušavati javni red i mir bukom.

"Odredbe koje propisuju da nije dozvoljeno narušavati mir drugih na javnom mjestu od 15.00 do 17.00 časova su prevaziđene jer su se promijenili uslovi života i radne navike građana, a činjenica je i da u većini organa, ustanova, preduzeća i drugih radnih organizacija radno vrijeme traje od 8.00 do 16.00 časova ili od 9.00 do 17.00 časova", navodi se, između ostalog, u tekstu prijedloga ovog zakona. 

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, kojim se propisuju i definišu novi prekršaji i sankcije u toj oblasti, među kojima je prekršajna odgovornost ugostitelja kao preduzetnika.

Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama.

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske.

U drugom dijelu pete redovne sjednice Narodne skupštine juče je razmotren Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj.

Razmotren je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima iz koga su izbrisani članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije, nakon što je MUP Srpske u proteklom periodu sproveo dodatne analize i utvrdio da su za uspostavljanje rezervnog sastava potrebni duži period i dodatna sredstva da bi bio operativan.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE