• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Vojska neće na granice sa Srbijom i CG

Autor SRNA

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH neće fizički zatvarati granice prema Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je navedeno u zaključku Savjeta ministara u tehničkom mandatu kojim se od ministra odbrane Marine Pendeš traži bataljon Oružanih snaga BiH za te namjene. 

"Dobro se zna da je vrhovni komandant Oružanih snaga Predsjedništvo BiH i ja kao predsjedavajući Predsjedništva neću dozvoliti da se granice zatvaraju. Potpuno mi je poznata netrpeljivost militantnog Denisa Zvizdića prema Srbiji, koji bi umjesto zatvaranja granica trebalo da razmišlja o tome kako da se nađe rješenje za problem dolaska migranata u BiH u dijalogu sa Srbijom i Crnom Gorom, a ne da se šalje vojska na granice", istakao je Dodik.

Poručivši da vojska neće ići na granice, Dodik je rekao da je Zvizdićev prevashodni zadatak da traži rješenje kako da se usmjere migranti da idu prema Evropskoj uniji, što im i jeste željena destinacija, a ne kako da se zatvaraju granice prema našim susjedima.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je da Savjet ministara u tehničkom mandatu još nije dostavio Predsjedništvu BiH sveobuhvatan izvještaj o migracijama.

On je naveo da je Savjet ministara trebalo do 19. juna da dostavi sređen dokument koji će obuhvatiti mjere u vezi sa migrantskom krizom, među kojima neće biti izlaženja vojske na granicu.

"Moramo imati efektivne, a ne militantne mjere koje nam predlaže Savjet ministara, kao pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i očekujem da to učine", naglasio je Dodik.

ZVIZDIĆ: BIH NEĆE BITI SABIRALIŠTE MIGRANATA

Savjet ministara u tehničkom mnadatu zadužio je ministra odbrane Marinu Pendeš da hitno pripremi i Predsjedništvu BiH uputi odluku o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga na lokacije koje migranti koriste za nelegalni ulazak u BiH, rekao je predsjedavajući Savjet ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Zvizdić je naveo da su ilegalne migracije bile centrano pitanje današnje sjednice, te je u vezi s tim doneseno desetak zaključaka.

"Takva odluka biće upućena Predsjedništvu BiH i očekujemo da će biti odobren anagžaman inžinjerijske jedinice", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je, prema izvještaju Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, 15 takvih lokacija od kojih je 10 najfrekventnijih, a riječ je o dijelu granice sa Crnom Gorom i Srbijom.

Zvizdić je poručio da će u slučaju da "hermetički" budu zatvorene granice za migrante prema EU isto biti učinjeno i kada je riječ o BiH.

On je poručio da BiH neće biti sabiralište migranata.

"To se sasvim sigurno neće desiti. Naši su kapaciteti poznati i te limite ponekad prekoračimo za plus-minus 10 odsto i to stalno pratimo, ali BiH neće biti sabiralište migranata. Unutar tih kapaciteta oko 5.000 ljudi možemo imati u BiH i mi ćemo se humanitarno ponašati", rekao je Zvizdić.

Savjet ministara je usvojio i zaključak da se finalizuje sporazum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova sa Graničnom policijom u smislu ispomoći određeneg broja policajaca koji će biti angažovani na nadziranju istočne granice.

"Tu je napravljeno par korekcija i ne govorimo o graničnom pojasu od 10 kilometara, nego o graničoj liniji gdje će policajci MUP-ova Republike Srpske ili Federacije BiH zajedno sa graničnim policajcima kontrolisati granicu. Očekujemo da će taj sporazum ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić pripremiti za narednu sjednicu", rekao je Zvizdić.

On je dodao da će biti preferirani MUP-ovi koji su spremni i finansijski da pokriju angažman na granici.

"Predložili smo i dodijelili zadatak ministru bezbjednosti Mektiću i ministru
inostranih poslova u tehničkom mandatu Igoru Crnatku, a predložićemo Predsjedništu BiH da se formiraju zajednički timovi između graničnih policija BiH, Crne Gore i Srbije koje bi zajedno radile na sprečavanju ulaska ilegalnih migranata", rekao je Zvizdić.

On je napomenuo da postoji spremnost da se pošalju dodatne policijske snage u Unsko-sanski kanton kada kantonalne vlasti upute takav zahtjev.

"Data je podrška Koordinacionom odboru da se napravi plan prebacivanja ilegalnih migranata sa trenutne lokacije Vučjak kod Bihaća u jedan prihvatni centar u kojem će imati potpuno obezbijeđene zdravstvene, higijenske i druge uslove", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Prema njegovim riječima, biće insistirano da se poštuje usvojeni kućni red u svim centrima za smještaj migranata, a pokrenuta je i inicijativa da se odbri prijem 100 do 150 novih policajaca u Graničnu policiju.

Zvizdić je napomenuo da 21 milion KM koje je EU odobrila kao podršku usljed priliva migranata nije stigao u BiH, te će od međunarodnih organizacija biti zatražen detaljan izvještaj utroška do sada dobijenih sredstava za tu namjenu.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE