• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Potvrđena evropska perspektiva BiH"

Autor Anadolija

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, boravio je u Poznanju, gdje je održan samit Berlinskog procesa predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Istakao je da su impresije sa samita veoma pozitivne te da je najvažnije što je ponovo potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

“Razgovaralo se naravno o svim temama koje su vezane za region Zapadnog Balkana, za evropsku perspektivu i budućnost zemalja Zapadnog Balkana, za jačanje procesa regionalne saradnje na bazi jačanja povjerenja, poslije toga, naravno, i pomirenja na prostoru Zapadnog Balkana. Govorili smo i o problemima koje imamo na Zapadnom Balkanu, kada govorimo o CEFTA-i i jednostrano uvedenim taksama od strane Kosova za Srbiju i za BiH. Naravno, posebna pažnja je bila posvećena daljim projektima i daljoj perspektivi agende povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, koja je u prošlih pet ili šest godina dala jako dobre rezultate. Samo na bazi agende povezivanja na prostoru Zapadnog Balkana su uložene 2,5 milijarde evra“, kazao je Zvizdić.

Istakao je da je na samitu u Poznanju BiH dobila skoro 100 miliona evra granta za tri dionice autoputa na koridoru 5c.

“Zaista smo se dobro pripremili preko 50 posto ukupnog granta dobila je BiH“, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara i dodao:

“Riječ je o skoro 200 miliona konvertibilnih maraka dodijeljenih grant sredstava za BiH, koja će biti operativna kada se krene ili započne procedura za izgradnju ovih dionica na koridoru 5c.“

Dodao je da je na samitu odobreno nekoliko važnih deklaracija, kao što je deklaracija o priznavanju akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu, što je korisno za mobilnost radne snage. Zatim deklaracija o Romima i proširenju Evropske unije.

Bregu predlaže: Za Zapadni Balkan uvesti "šengen"

“Mi smo, kao BiH, podržali memorandum o uspostavi međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, koji će biti smješten na teritoriji Crne Gore. Dakle, ovo je nastavak sporazuma koje smo potpisivali u Trstu, poslije toga u Londonu. To su sporazumi koji su rezultirali etabliranjem transportne zajednice, ukidanjem rominga na prostoru Zapadnog Balkana, daljim razvojem jačanja srednjih i malih preduzeća, unapređenjem investicionih potencijala Zapadnog balkana. I na kraju, ono što je najvažnije jeste da je još jednom potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Zvizdić.

Iznio je da je u izjavi premijera Poljske vrlo jasno naznačeno da je Zapadni Balkan dio Evrope, da dijelimo zajedničke vrijednosti, zajedničko kulturno-istorijsko naslijeđe i da je perspektiva živa, vrlo jasna, pozitivna i dobra za svih šest zemalja na prostoru Zapadnog Balkana.

“U kojoj dinamici će se to realizovati, zavisiće od svake zemlje pojedinačno. Ali, ono što je za nas važno je da nastavimo raditi na provođenju reformi, prihvatanju evropskih vrijednosti i, u slučaju BiH, realizaciji 14 ključnih preporuka iz mišljenja Evropske komisije, jer tih 14 preporuka ustvari nas značajno približavaju evropskim vrijednostima, to znači prihvatanje evropskih načela. Od tog momenta mi možemo govoriti da se polako iz dejtonske faze, u kojoj BiH živi skoro 25 godina, polako ulazimo u takozvanu briselku fazu, a to je faza prihvatanja pravnih načela, pravne stečevine, pravnih standarda i normativa Evropske unije, a što je ustvari ključni i bazni cilj ovog Savjeta ministara, nadam se i narednog Savjeta ministara, kao i svih vlada u BiH“, naveo je Zvizdić.

Kazao je da će Srbija i Crna Gora uskoro otvoriti nova poglavlja, te da se očekuje da će poglavlja otvoriti i Sjeverna Makedonija i Albanija.

“Očekujemo pozitivne signale u oktobru kada budu nova zasjedanja i svakako ako BiH uspije završiti određene elemente iz akcionog plana, koje pripremamo u ovom trenutku za realizaciju 14 preporuka, onda sasvim sigurno i BiH se može nadati vrlo realno, optimistično i očekivati da ćemo dobiti kandidatski status“, naglasio je Zvizdić.

On je kazao i da je problem BiH što državne institucije obezbjeđuju sredstva za infrastrukturne projekte, a potom o njihovoj realizaciji odlučuju entitetske vlasti i preduzeća. Stoga je ponovo apelovao na sve one koji su odgovorni za izgradnju autoputa na koridoru 5c da ubrzaju procese kako bi se osigurana sredstva realizovala.

“Po meni je u najmanju ruku ili najblaže kazano neozbiljno da pojedini tenderi padaju četiri ili pet puta, kada su potpuno jasne zakonske procedure“, smatra Zvizdić.

Osvrnuo se i na proces formiranja novog Savjeta ministara BiH, te izrazio nadu da će Predsjedništvo uskoro imenovati mandatara. Kazao je da će do tada aktuelni saziv Savjeta ministara BiH, u skladu sa zakonom, raditi u maksimalnom kapacitetu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE