• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija otvorena za namjensku industriju iz RS

Autor mondo.ba

Kompanije iz Republike Srpske iz oblasti namjenske industrije očekuju da će u oktobru konkretizovati saradnju sa ruskim partnerima, na osnovu memoranduma o saradnji koji je potpisan sa ruskom državnom korporacijom „Rosteh“.

 Namjenska industrija RS proizvodnja za Rusiju Izvor: Mondo/"Orao" Bijeljina
Izvor: Mondo/"Orao" Bijeljina

 Bijeljinski „Orao“ se nada saradnji sa ruskom kompanijom ODK, te očekuju dolazak njihovih stručnjaka u RS, kako bi ocijenili šta je potrebno učiniti da „Orao“ remontuje i održava motore za „MiG-29“ koje oni proizvode.

- „Orao“ se tome okrenuo kao prioritetnom proizvodu jer Srbija, na bazi sporazuma dvije Vlade, očekuje da „Orao“ ima primarnu poziciju održavanja vazduhoplova Srbije u narednom periodu – kazala je Biljana Marković direktorica kompanije „Orao“ a.d. Bijeljina.

Ona je podsjetila da ova kompanija ima specifičnu djelatnost i da je teško opstati ukoliko se ne bave prosperitetnim projektima. Ocijenila je da je naša delegacija, tokom učešćau Međunarodnom vazduhoplovnom samitu „Maks 2019“ u Moskvi, stekla utisak da je „rusko tržište otvoreno“.

- Blagonaklono gledaju na svaki kontakt sa ljudima iz RS i Srbijom. Imali su otvoreno srce i bili zaintereosvani da razgovaraju sa nama. Primarni cilj moje kompanije je da obezbijedi put za opstanak na tržištu – dodala je Marković.

„Orao“ trenutno radi po licencama proizvođača kao što je „Rolls Royce“ i drugi , ali je njihovo primarno opredjeljenje, istakla je Marković, da se bave remontom i održavanjem vazduhoplova, proizvodnjom specijalnih dijelova, laboratorijskim uslugama i slično, ali i da budu okrenuti prema ruskim tržištima.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević govorio je danas o učešću na spomenutom samitu, gdje su pored predstavnika Vlade RS bili i predstavnici firmi iz namjenske industrije u RS.

On je objasnio da su još od februara trajali pregovori sa ruskom državnom korporacijom „Rosteh“, sa kojima je sada potpisan memorandum o saradnji.

Dodao je da ova ruska korporacija do sada ima samo dva međunarodna sporazuma, te sada ovaj i sa Vladom RS.

- To govori o njihovoj odlučnosti da ulažu u RS u civilnoj i namjenskom industriji. Interesovanje ruskih partnera je veliko i planiraju dolazak u RS, a delegaciju bi činili predstavnici raznih holdinga, te bi „skenirali“ naše privredne potencijal. Očekujemo posjetu polovinom oktobra – kazao je Petričević.

Na ruskom samitu bili su i predstavnici banjalučkog „Kosmosa“, a direktor Dušan Vještica je kazao da je njihov cilj bio uspostavljanje saradnje u raznim oblastima.

- Cilj nam je vezati se za kompanije koje su na visokom tehnološkom niovu, da se sa njima razvijamo i rastemo, usvajamo nove tehnologije i izvozimo na treća tržišta. Benefiti su zapošljavaje ljudi, obuka, nove tehonolgije i slično – istakao je Vještica.

B.S.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE