• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Sve što je vrijedno traje

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras da je obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC jubilej nad jubilejima i snažna potvrda da sve što je vrijedno i zasnovano na pravim i čvrstim temeljima ima trajanje.

Dodik je večeras u Beogradu na svečanoj akademiji povodom obilježavanja jubileja SPC izrazio veliku zahvalnost za visoko odlikovanje - Orden Svetog Simeona Mirotočivog koje mu je uručeno za zalaganje za srpski narod i Republiku Srpsku.

"Još jednom izražavam veliku zahvalnost Sinodu SPC za dodijeljeni orden i ukazanu čast. Ovaj orden ne smatram ordenom meni, nego srpskom narodu u Republici Srpskoj, koji pokazuje neizmjernu ljubav i privrženost našoj crkvi", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je srpski narod ispisao do sada hiljade stranica istorije, a da je prvu i najznačajniju ispisao Sveti Sava i da je ta stranica odredila sve poslije nje.

"Ujedinivši sve srpske zemlje, a potom izborivši autokefalnost, Sveti Sava nam je kao narodu dao perspektivu u nacionalnom i duhovnom smislu, usmjerio nas na pravi put kojim smo koračali 800 godina. Istorija nas uči da kad god smo bili na tom putu, nismo griješili", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da su plodovi truda Svetog Save vidljivi ne samo u SPC, nego u svim oblastima života srpskog naroda - u nauci, kulturi i politici, na svim vrlinama i podvizima srpskog naroda kroz vijekove.

"Iako je prošlo 800 godina od kako smo se nacionalno i duhovno ustrojili, neke stvari su ostale konstante", rekao je Dodik i podsjetio da je autokefalnost SPC izdejstvovana u trenutku kada se srpski narod nalazio na geografskoj, duhovnoj i političkoj vododelnici između Istoka i Zapada.

On je ukazao da je srpski narod i danas na gotovo istoj vododelnici i iskušenjem koja je imao Sveti Sava.

"Istorija, posebno u vrijeme Save Nemanjića nam objašnjava da je svako vrijeme teško i traži žrtvu. Ono što danas možemo da uradimo jeste da se preispitamo da li smo onakvi kakve bi želio Sveti Sava, bez obzira da li služimo narodu kroz Crkvu ili državu", naveo je Dodik.

On je napomenuo da podsjećanje na te trenutke kada se vodila borba za autokefalnost SPC podučava srpski narod da ne odustaje jer ni Sveti Sava nije odustajao, već je učio narod da bude hrabar, mudar i istrajan, kakav je i sam bio dok je mudro upravljao svojim brodom i uspješno izveo srpski narod na put.

"Istorija od osam vijekova Crkve uči nas da vrlinom, znanjem i požrtvovanošću možemo postići nemoguće. Smatram da nemamo boljeg i značajnijeg primjera od Svetog Save kako da se odnosimo prema našem narodu i našim državama i Crkvi, kao i prema drugim narodima i državama", poručio je Dodik.

On je podsjetio da Sveti Sava nije tražio samostalnost za SPC da bi ona bila izolovano ostrvo, nego da raste sa drugim crkvama i narodima.

"Nije nam ostavio poruku da se izolujemo, već da se otvorimo svijetu i drugima i drugačijima", kaže Dodik.

Dodik je istakao da je u nacionalne temelje srpskog naroda uzidan svetosavski zavjet, zahvaljujući kojem je kroz vijekove sačuvan nacionalni identitet i uz pomoć kojeg zna kako ubuduće da se čuva i ostane uspravan bez obzira na teškoće.

On je dodao da je, zahvaljujući tom zavjetu, srpski narod preživio okupacije, ratove, bolesti, gladi, te da je SPC sve vrijeme bila uz narod, a i narod uz Crkvu.

Dodik je na svečanosti u Centru "Sava" u Beogradu čestitao odlikovanja ordenima Svetog Save Prvog stepena NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ističući da su zaslužili ta odlikovanja.

On je naglasio da je svjedok koliko Vučić pomaže Srpskoj.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Sramota crkva I politika

MONDO REPORTAŽE